Министарство одбране Републике Србије
 
21.01.2014.

Потписан План билатералне војне сарадње са Краљевином Холандијом



Заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац примио је двочлану делегацију Краљевине Холандије, коју предводи изасланик одбране потпуковник Роберт Вербрух.

Пуковник Коњиковац је оценио да је сарадња у области одбране са Краљевином Холандијом развијена и да постоји висок проценат реализације планираних активности, које у потпуности одсликавају тежишне области сарадње. Он је истакао неопходност дефинисања правног оквира за сарадњу усаглашавањем и потписивањем Споразума о сарадњи у области одбране између два министарства, као и реализацију сусрета високог нивоа, ради дефинисања стратешких смерница за даљу сарадњу.

 Коњиковац је захвалио на помоћи коју Краљевина Холандија  пружа у реформи система одбране Републике Србије, досадашњим донацијама, организацији курсева права у оружаним сукобима и цивилно војних односа, као и на даљој подршци у развоју пројекта Подофицир.

Заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу изразио је и задовољство проширењем сарадње у области припреме припадника Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама, као и могућностима за размену искустава из „Пројекта оспособљавања младих за војне вештине“ и активности Заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Потпуковник Вербрух је истакао намеру Краљевине Холандије да ради на активном унапређењу сарадње у области одбране са Републиком Србијом упркос буџетским рестрикцијама. Посебно је захвалио Министарству одбране на позајмици експоната Војног музеја раоника – диверзионе направе, Железничком музеју у Утрехту, поводом обележавања 300 година од Утрехтског мира.

На састанку је усаглашен и потписан План билатералне војне сарадње између министарстава одбране Републике Србије и  Краљевине Холандије за 2014. годину.