Министарство одбране Републике Србије
 
20.01.2014.

Генерал Диковић одао почаст српским војсковођама



Полагањем венаца, данас је на Новом гробљу у Београду, делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, одала почаст славним српским војводама Живојину Мишићу, Петру Бојовићу и армијском генералу Павлу Јуришићу Штурму поводом годишњице њихове смрти.

 Венце су положили и представници Владе Републике Србије, града Београда, удружења грађана и потомака ослободилачких ратова Србије.

Генерал Диковић је том приликом рекао да су славне војсковође заслужиле да и данас са достојанством изговарамо њихова имена и да се дивимо њиховим делима.

Низом манифестација у земљи и свету ове године обележава се сто година од избијања Првог светског рата, а посебан допринос том јубилеју у нашој земљи даће Министарство одбране и Војска Србије. У сусрет  великој годишњици, у Медија центру „Одбрана“ Министарство одбране је прошле године, заједно са РТС-ом и Историјским архивом Србије, организовало мултимедијалну изложбу ордења, фотографија и докумената „Милунка Савић – хероина Великог рата“, а у октобру је одржана и премијера документарно-играног филма „Милунка Савић – хероина Великог рата“ у продукцији Радио-телевизије Србије, а чије снимање је подржало Министарство одбране. И календар Министарства одбране и Војске Србије за 2014. годину посвећен је 100. годишњици Великог рата.

Поводом јубилеја Великог рата, Војни музеј у овој години припрема изложбу „Ратне заставе Првог светског рата“, а у организацији Министарства одбране и Министарства културе и информисања планирано је отварање Брода музеја почетка Првог светског рата „Бодрог“. Идеја је да „Бодрог“ буде део активности обележавања јубилеја Великог рата током наредне четири године, односно до 11. новембра 2018. године. Неколико одабраних локација у Београду, укључујући Војни музеј и Историјски музеј Србије, у другој половини године биће одржана изложба „Србија 1914“.

Војнофилмски центар „Застава филм“, у копродукцији са Радио-телевизијом Србије, снима документарни филм „Србија у Великом рату“, док Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ поводом јубилеја Великог рата планира да изведе низ концерата у земљи.

И издавачка делатност Медија центра „Одбрана“ у 2014. години у знаку је обележавања јубилеја Првог светског рата, а истим поводом, планирано је да Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране у суорганизацији са Историјским институтом у Београду организује међународни научни скуп.

Министарство одбране и Војска Србије подржаће и све остале активности које ће поводом обележавања сто година од почетка Великог рата бити уприличене на државном нивоу.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Полагање венаца | FLV