Министарство одбране Републике Србије
 
11.01.2014.

Министар одбране с градитељима цевовода за водоснабдевање Ужица



У Ужицу је данас одржан први састанак Владиног Координационог тима за праћење активности обезбеђивања исправне воде за пиће у том граду коме су присуствовали министри Игор Мировић и Небојша Родић, као и представници Радне групе за праћење активности обезбеђивања исправне воде за пиће. Том приликом, најављена је помоћ Владе за изградњу цевовода од 20 милиона динара, а још толико обезбедиће и Министарство грађевине и урбанизма, најавио је у сусрету са градитељима министар Велимир Илић.

По завршетку састанка, министри су обишли радове на терену око Сушичког врела испод Златибора где ових дана припадници Војске Србије неуморно и упорно раде на рашчишћавању терена ради постављања цевовода којим ће се решити проблем снабдевања Ужица водом за пиће.

Ове младе неимаре у униформи и њихове старешине посетили су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић и командант Друге бригаде бригадни генерал Маринко Павловић.

Војни багери, камиони и друга тешка механизација раде пуном паром. Нема предаха за припаднике 210. инжењеријског батаљона Друге бригаде Копнене војске који чисте овај каменити, врлетан и шумом обрастао терен. Ваља потпуно рашчистити шири простор да би се што брже поставило 1.500 метара цевовода, од овог издашног врела на Сушици до села Стапари, до кога сада допире ужички водосистем.

– За понос је што овако ефикасно и брзо обављате овај захтеван посао. Наредних дана морамо бити још упорнији у овом несебичном жртвовању које омогућава да се еколошка катастрофа отклони. Као дар вама вредним људима који напорно радите, генерал Диковић и ја смо купили и донели два печена јагњета и вруће лепиње, да се почастите јер сте заслужили – рекао је министар Родић након што је извршио смотру ове јединице.

Говорећи о подухвату, министар је нагласио да не треба бринути да ли ће послови бити завршени у планираном року.

– Ако нас време послужи, привешћемо послове до одређеног датума, 25. јануара. Овде имамо представнике војске, имамо тешке машине и ови путеви којим смо дошли направљени су од када је војска, 7. односно 8. јануара овде приступила. Мислим да ће уз ангажовање свих министарстава, уз испуњење налога које смо на седници Владе добили и у сарадњи са локалним самоуправама града Ужица и општине Чајетина, посао на време бити завршен. Војска данас има 12 цистерни у граду Ужицу за снабдевање грађана и оне су спремне да пруже могућност давања воде и у температурама које су на граници смрзавања – напоменуо је министар одбране Небојша Родић.

photoФОТОГАЛЕРИЈА