Министарство одбране Републике Србије
 
09.01.2014.

Разводница Тина Златковић



ВИШЕ ОД ВЕШТИНЕ

Разводница Тина Златковић, 21 дан провела је на Бази „Дебела глава” заједно са колегама из Четврте бригаде Војске Србије извршавајући задатке на административној линији према Косову и Метохији и у Копненој зони безбедности.

– Није ми било тешко иако је База у планинама, на 1.220 метара надморске висине. Хладно је, али смо навикли на такве услове. Уосталом, старешине и војници на Бази деле и добро и зло. Најважније је да смо увек спремни да урадимо наш посао и спречимо неовлашћене преласке административне линије – каже Тина.

Занимљиво је да Тина после три недеље боравка на Бази не одлази кући, већ право на часове плеса. У току истог дана, Тина „искочи” из војничких чизама и посвети се уметности и игри. Преподне је у бази у планинама, а поподне игра бечки валцер или официрско коло.

Тина Златковић је пре две године почела да се бави плесом, у плесној групи Четврте бригаде „Тамо далеко”, а у тајне плеса упутио ју је вођа групе поручник Милан Филиповић.

Она није само добра војникиња и плесачица. Освојила је и прво место на спортском првенству Копнене војске у стрељаштву, у женској конкуренцији. У њеном животу стално се преплићу војска и уметност.

На питање могу ли пушка и плес руку под руку, Тина одговара да могу.

– Реч је о емоцијама, а ја их имам и за пушку и за плес. Стрељаштвом желим да покажем да сам физички спремна, мотивисана, психолошки способна да савладам препреке и ефикасно извршим сваки задатак, док плесом излазим из себе у простор. Уосталом, некада се и плесом може борити за своју земљу, док у некој ситуацији гађање може да личи на праву игру. Свакако, водим рачуна да у свом војничком занимању сачувам праву меру одговорности, а у плесу испољим сво надахнуће – прича Тина.