Министарство одбране Републике Србије
 
30.12.2013.

Уништена авионска бомба заостала из Другог светског рата



 У Центру за испитивање средстава наоружања и војне опреме Техничког опитног центра у Никинцима данас је у 10 часова и 45 минута уништена неексплодирана авио-бомба заостала из Другог светског рата, која је 7. децембра пронађена и ископана у Будимској улици у Београду и у ноћи 7. на 8. децембар пренета у Никинце.

Уништењу бомбе присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба генерал-мајор Душан Стојановић, представници ТОЦ-а, МУП-а и Републичког сеизмолошког завода.

У том јединственом послу, који се први пут изводи у Центру у Никинцима учествовали су припадници Управе за логистику Генералштаба Војске Србије, ТОЦ-а, 333. инжињеријског батаљона из састава Ваздухопловства и ПВО и представници Републичког сеизмолошког завода, који су поставили софистициране мерне уређаје на 50 и 500 метара и у два околна села (удаљена 5-6 км).

– Направљена је контролисана експлозија како се не би нанела штета било коме у околини полигона. Бомба је била укопана на дубини од четири метра, а кратер који је настао после њеног активирања био је пет метара дубине. Експлозив је постављен на прави начин око бомбе да се њено дејство усмери доле у земљу, а не са стране, тако да је штета минимална – изјавио је пуковник др Слободан Илић, директор Техничког опитног центра.

Надгледањем, постављањем бомбе и експлозива и стручним радом око уништења бомбе руководио је потпуковник Расим Цириковић из Управе за логистику ГШ ВС, а част да притисне дугме за активирање експлозива који је бомбу неутралисао имао је млади припадник ТОЦ-а поручник Синиша Гаћић.

– Како је реч о овој бомби СЦ-1000 херман, знао сам њену конструкцију и како и на који начин да је адекватно нападнемо. Бомба је иницирана тако што је експлозив постављен на три карактеристична места. Активирана је електронским путем. Деструкција је била потпуна. Реч је о контролисаној детонацији. Сматрам да је овај посао урађен професионално. Ова акција је резултат тимског рада – рекао је потпуковник Цириковић.

Уништена авио-бомба имала је 1.090 кг и временски упаљач са ознаком З15. Време активирања упаљача било је од 3 до 315 минута. У односу на укупну масу бомба је имала 57 одсто експлозивног пуњења, док данашње авио-бомбе имају око 40 одсто. У тој количини експлозива налази се око 60 одсто ТНТ и 40 одсто аматола. То значи, према НАТО стандардима, да је убојно дејство детонационог таласа за људе 170 м, ако би се активирала на површини, за путну инфраструктуру око 200 метара, а за објекте 400 метара. Бомба је бачена из немачког авиона „хенкел“, који је могао да понесе само једно такво убојно средство.

– Авио-бомба је уништена професионално и школски, рекао је начелник Генералштаба након успешног обављеног посла.

Додајмо и готово нечујно. То је потврдио и Владан Ковачевић из Републичког сеизмолошког завода који је рекао да мерни инструмент на удаљености од 500 метара није ништа регистровао.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Уништење авионске бомбе | FLV