Министарство одбране Републике Србије
 
19.12.2013.

Министар Родић примио амбасадора Француске



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић и амбасадор Републике Француске у Београду Франсоа Гзавије Денио разговарали су данас о актуелној сарадњи две земље и сарадњи у области одбране.

У разговору је истакнуто да су политички односи Србије и Француске традиционално добри и пријатељски. Оцењено је да Влада Републике Србије доследно ради на испуњавању спољнополитичких приоритета у области европских интеграција, јачању регионалне сарадње и борби против корупције и организованог криминала.

Министар Родић је нагласио да су европске интеграције један од најважнијих приоритета у раду Владе Републике Србије и посебно захвалио на подршци Француске у том процесу.  Истакнуто је да је Министарство одбране активно у процесу европских интеграција, а посебно у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, што доприноси унапређењу спољнополитичке позиције Србије.

Недавно потписивање Административног уговора са Европском одбрамбеном агенцијом унапредиће војне и одбрамбене способности и интероперабилност са државама чланицама Европске уније, а Србија је заинтересована за сарадњу са Француском на заједничким пројектима у оквиру Европске одбрамбене агенције.

Сарадња у области одбране Србије и Француске је интензивна, а тежишне области су војнообразовна сарадња, заједничка обука и учешће у мултинационалним операцијама под окриљем Европске уније, војноекономска и научно-техничка сарадња. Једна од значајнијих активности у 2013. години је учешће министра Родића на међународном семинару поводом обележавања јубилеја 100 година Великог рата.

Истакнуто је да ће Србија наставити активно учешће у операцијама Европске уније за управљање кризама АТАЛАНТА и ЕУТМ-Сомалија. У области мировних мисија под окриљем Европске уније управо је најзначајнија сарадња са Републиком Француском у операцији АТАЛАНТА у Сомалији, посебно након започетог ангажовања аутономног тима Војске Србије за заштиту бродова Светског програма за храну у децембру ове године.

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV