Министарство одбране Републике Србије
 
18.12.2013.

Састанак министра одбране са шефом Мисије ОЕБС у Србији



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић и шеф Мисије ОЕБС у Србији амбасадор Петер Буркхард разговарали су данас о актуелној сарадњи Мисије ОЕБС и Министарства одбране.

У разговору је оцењено да Влада Републике Србије доследно ради на испуњавању спољнополитичких приоритета у области европских интеграција, јачању регионалне сарадње и борби против корупције и организованог криминала.

Родић и Буркхард разговарали су о предстојећем председавању Републике Србије овом Организацијом у 2015. години. У току су припреме за улазак наше земље у састав тзв. «Тројке», коју чине актуелни председавајући ОЕБС Украјина, Швајцарска која ће председавати у 2014. години и Србија која ће председавати у 2015. години. Сачињен је и Заједнички план који обухвата и војно-политичку димензију безбедности.

Истакнут је значај подрегионалних и регионалних иницијатива и процеса које доприносе јачању стабилности и сарадње међу државама.

Министар одбране захвалио је на помоћи коју ОЕБС пружа у реализацији пројекта ~CASM ~- „Програм развоја капацитета за управљање залихама конвенционалне муниције у Републици Србији“.

Тема разговора била је и Радионица о примени Кодекса поступања у војно-политичким аспектима безбедности, коју ће Министарство одбране организовати у марту следеће године у сарадњи са ОЕБС и Центром за безбедносну сарадњу –~ RACVIAC~. Разговарало се такође и о вежби рачунарским симулацијама~ „VIKING 14“~ у организацији Краљевине Шведске и САД у првој половини следеће године, на којој ће учествовати и припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници оружаних снага земаља региона и међународних организација.

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV