Министарство одбране Републике Србије
 
16.12.2013.

Састанак министара одбране Србије и Италије



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић састао се данас са министром одбране Републике Италије Мариом Мауром.

Двојица министара сагласили су се да је сарадња у области одбране развијена и у сталном успону.  Потврда добре сарадње је нови Споразум о сарадњи у области одбране између Владе Републике Србије и Владе Републике Италије који су министри данас потписали, што ће допринети квалитативном и квантитативном унапређењу билатералне војне сарадње. Тежишне области сарадње су школовање и усавршавање, обука специјалних јединица, област обавештајних и извиђачких послова и обука тимова за уклањање неексплодираних убојних средстава.

Министар Родић изразио је задовољство поводом посете италијанског министра одбране у дану када за Србију стижу добре вести из Европске уније.

- Министар Мауро је осведочени пријатељ наше земље. Он је увек давао драгоцене сугестије када је функционисање одбране у питању. Нама су потребни овакви пријатељи, нагласио је Родић.

Министар одбране Италије истакао је, такође, значај данашњег дана за Србију. Он је поздравио одлуку високе представнице Европске уније Кетрин Ештон да упути званичан позив за отпочињање преговора Србије са Европском унијом.

- Италија одувек сматра да је Србији место у Европи. Захваљујем министру Родићу за напор који је уложио у вези са евроинтеграцијама, и подсећам да ће Италија од 2014. године председавати Европском унијом, те очекујем да ће се процес евроинтеграције наставити, рекао је министар Мауро и нагласио да је данашње потписивање Споразума значајно, јер је претходни потписан између Италије и тадашње државе Србије и Црне Горе.

Током сусрета оцењено је да је војнообразовна сарадња Србије и Италије веома развијена. Од 2005. године, 59 припадника Министарства одбране и Војске Србије били су на школовању и усавршавању у војнообразовним установама Републике Италије и сви наши кадети били су најбољи међу страним кадетима и изнад просека у односу на остале кадете. Министарство одбране заинтересовано је да у наредној школској години упути припаднике на Генералштабно усавршавање у Центру високих студија одбране у Риму, курсеве за обуку тимова за уклањање неексплодираних убојних средстава и курсеве у области цивилно-војне сарадње. Такође, Министарство одбране нуди усавршавање на свим нивоима школовања за припаднике оружаних снага Италије.

Министри Родић и Мауро разговарали су о унапређењу војномедицинске сарадње кроз размену и школовање војних лекара, као и о успостављању сарадње између Центра АБХО у Крушевцу и Интервидовске школе хемијске, биолошке, радиолошке и нуклеарне заштите оружаних снага Италије. Министарство одбране Србије посебно је захвално за вишегодишњу понуду италијанске стране и могућност да припадници Министарства одбране и Војске Србије изучавају италијански језик у Италијанском културном центру у Београду.

Родић и Мауро истакли су потребу интензивирања војноекономске сарадње две земље. Разговарало се о потписивању Споразума о војнотехничкој сарадњи, као и билатералног споразума о кодификацији, чиме ће се стећи услови да наша земља буде примљена у виши ниво спонзорисаног чланства НАТО кодификационог комитета. Министри су такође разговарали о могућем заједничком ангажовању у борбеним групама Европске уније, као и о заједничком ангажовању оружаних снага две земље у мултинационалним операцијама.

Планирано је да се у марту 2014. године у Риму одрже Седме билатерално-одбрамбене консултације, када ће бити анализирана досадашња сарадња и размотрене области у којима је могуће унапредити сарадњу.

Родић и Мауро оценили су да одржавање Самита влада Србије и Италије представља квалитативан наставак билатералне сарадње и дијалога на највишем нивоу. Министар Родић изразио је захвалност на подршци Италије европским интеграцијама наше земље, као и на професионалном ангажовању припадника оружаних снага Италије у саставу КФОР.






photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић | FLV
Министар одбране Републике Италије Марио Мауро | FLV
Дочек и потписивање споразума  | FLV