Министарство одбране Републике Србије
 
06.12.2013.

Посета министра одбране Републике Словеније



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић разговарао је данас са министром одбране Републике Словеније Романом Јакичем о могућностима за унапређење сарадње у области одбране.

Министри су констатовали да је регионална сарадња од изузетног значаја за обе државе. Сложили су се да је у условима рестриктивног буџета потребно пажљиво планирати активности војно-војне сарадње. Истакнута је заинтересованост да се интензивира војноекономска сарадња две земље.

Министар Родић упознао је словеначког колегу са приоритетима сарадње Министарства одбране Републике Србије са Европском унијом када је реч о безбедности и одбрани. Исказана је захвалност за залагање Републике Словеније за што брже напредовање Србије ка Европској унији и професионално ангажовање припадника словеначких оружаних снага у саставу КФОР-а.

У току 2013. године реализовано је више заједничких активности међу којима се издвајају успостављање сарадње у области војне психологије, сарадња два инспектората одбране, посета радне групе МО Словеније Центру АБХО у Крушевцу као и концерти Уметничког ансамбла «Станислав Бинички» у Словенији.

Сарадњу карактеришу и размена искустава из области подофицирског кора, војних архива и војнообразовних институција. Један припадник Војске Србије завршио је Командно-штабно усавршавње у Словенији у школској 2012/2013. години, док је припадница Оружаних снага Словеније завршила Високе студије безбедности и одбране ове године у Србији.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Дочек и разговори | FLV