Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2013.

Министар Родић примио амбасадора Бугарске



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић и амбасадор Републике Бугарске у Београду Ангел Димитров сложили су се током данашњег сусрета да пар последњих година представљају период најбољих односа када је реч о сарадњи у области одбране између две државе.

Као одлични примери досадашње војне сарадње наведене су заједничка вежба гађања јединица за противваздухопловна дејства на полигону Шабла у Бугарској и обука пилота бугарских оружаних снага на симулатору авиона Миг-29 на аеродрому Батајница. Такође, Министарство одбране нашег суседа омогућило је бесплатно коришћење софтверског пакета ~BULCOD~ – државног кодификационог система Бугарске.

Евидентан је изразито висок степен реализације планова билатералне војне сарадње са Бугарском, што је резултат доброг планирања и правилно дефинисаних приоритета.

Република Бугарска подржава Србију на путу ка европским интеграцијама и у том контексту значајна је размена искустава када је реч о безбедносним и одбрамбеним аспектима прикључења Европској унији.

Као приоритетне области које је потребно продубљивати у наредном периоду истакнуте су заједничке вежбе и обука, сарадња служби војне полиције, сарадња у примени софтвера за кодификацију и симулације, војној медицини, односима са јавношћу и у домену планирања, програмирања и буџетирања. Планиран је и сусрет два министра одбране у фебруару 2014. године.

Фактор суседства и заједнички интереси на ширем плану свакако су чиниоци који представљају основ за планирање наредних активности, оценили су министар Родић и амбасадор Димитров и закључили да план војне сарадње за наредну годину у условима ограничених буџета треба да пре свега буде квалитетан, али и рационалан.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Пријем и разговори | FLV