Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2013.

Старији водник прве класе Дарко Сили у мисији УН у Конгу



ОЧАРАН АФРИЧКИМ ПЕЈЗАЖИМА

Старији водник прве класе Дарко Сили из 224. центра за електронска дејства од августа 2012. до августа 2013. године боравио је као штабни подофицир у мисији Уједињених нација у Републици Конго. Распоређен у источној регионалној команди у граду Гоми на самој граници са Руандом и Угандом, као једини припадник Војске Србије, највећи изазов са којима се сусретао у првим данима боравка на афричком континенту била је језичка баријера.

- Рад у међународном окружењу занимљив је и веома изазован, јер се од сваког од нас захтевало додатно залагање да би као тим извршили задатак што боље - истиче старији водник Сили додајући да је, такође, морао да буде на сталном опрезу од тропских болести које владају у том крају света.

Говорећи о утисцима из мисије, посебно се осврнуо на догађај који је обележио крај 2012. године када су град у коме је био стациониран заузеле побуњеничке снаге, односно војници који су дезертирали из регуларне војске Конга и придружили се одбеглом генералу.

- То је био један од највећих изазова са којима сам се сусрео и баш је била затегнута ситуација, јер, ми смо представници Уједињених нација, а они су управо ту организацију кривили за тренутну ситуацију у земљи. На сву срећу, све је завршено преговорима који су трајали десетак дана, после којих су се побуњеничке снаге повукле из Гоме, након чега је завладало релативно мирно стање – објашњава старији водник Сили.

Посебан утисак, по сопственом признању, на њега је оставила раскошна природа Конга, која никога не оставља равнодушним, а такође истиче да му је боравак у мисији пружио прилику да упозна и боље разуме једну, нама далеку и непознату, а иначе веома богату културу и обичаје земаља централне Африке.