Министарство одбране Републике Србије
 
23.11.2013.

Потписан Протокол о донацији Краљевине Данске



Протокол о донацији информатичке опреме Краљевине Данске Управи за међународну војну сарадњу 21. новембра 2013. године, у име министарстава одбране Краљевине Данске и Републике Србије, потписали су (пуковник у пензији) Курт Рефсгард и начелник Одељења за мултилатералу у Управи за МВС пуковник Милан Коњиковац.

Током потписивања Протокола, пуковник Коњиковац захвалио је на донацији, у вредности од око 19.000 евра, која ће бити намењена за опремање информатичком опремом Управе за међународну војну сарадњу Сектора за политику одбране Министарства одбране, с циљем подизања нивоа опремљености и квалитета информатичке инфраструктуре Управе. Захвалио је пуковнику Рефсгарду на личном ангажовању на унапређењу информатичке подршке у Министарству одбране и Војсци Србије.

Краљевина Данска, са више од четири милиона евра од 2004. године, један је од најзначајнијих донатора и активно је укључена у процес реформе система одбране. У претходном периоду дала је велики допринос у успостављању и развоју службе трагања и спасавања, безбедности летења, кроз пројекте преквалификације вишка војног кадра (~PRISMA~), учења енглеског језика (~PELT~), школовања и усавршавања припадника МО и ВС на Балтичком колеџу одбране и развоју информатичке мреже.

Тако значајна помоћ утицала је на интензитет и квалитет сарадње две земље у области одбране.
Обострано је констатовано да се број планираних и реализованих активности на годишњем нивоу константно повећава и изражено очекивање да ће тренд тако плодне сарадње бити настављен и у наредном периоду у тежишним областима сарадње.