Министарство одбране Републике Србије
 
21.11.2013.

Потпоручница Тања Тачић „оживела“ Милунку Савић



Будуће генерације младих, оне које ће, једног дана, о Милунки Савић – жени борцу, хероју, ратнику – учити у школи, док буду гледали филм о њој, упијаће лице талентоване Нишлијке потпоручнице Тање Тачић, помоћника командира складишта убојних средстава у околини Горњег Милановца.

Никада није мислила да ће се бавити глумом. Чак ни сада, када јој у том послу сви проричу лепу будућност, није сигурна да би волела да се бави тим привлачним позивом.

– Не верујем да бих волела да проводим много времена у шминкерници, или да сатима чекам да снимим сцену у којој учествујем – каже Тања Тачић, потпоручница која је на малом екрану оживела српску хероину Милунку Савић. Звучи невероватно, мада није нелогично. Иако млада и лепа, веома талентована потпоручница није фасцинирана глумачким животом. Она је, само, извршила још један „војнички задатак“, искористила је шансу коју девојке њених способности, али другачијих жеља, чекају годинама.

Многима се тај сан о глуми никада и не оствари. А Тања, ето, није фасцинирана. Она је, одувек, хтела да буде управо то што јесте – официр. Била је, каже, срећна кад је ушла у најужи избор за оживљавање лика Милунке Савић у дугометражном документарном филму о славној жени – ратници, али није очекивала да ће, на крају, она бити и изабрана, да ће баш она бити филмска Милунка.

Потпоручница Тачић је, нема сумње, добро извршила свој задатак. Представила је Милунку Савић, јединствену жену хероја на прави начин.

– Било је потребно много рада, много читања и разговора, да се на прави начин „уђе у лик“ једне такве жене. Срећна сам што сам успела у томе, што су испуњена очекивања свих који су радили на том значајном пројекту и што сам остварила амбиције редитељке филма. Сада сам окренута својој професији и бројним задацима на радном месту на коме сам тренутно – задовољно каже потпоручница Тања Тачић.