Министарство одбране Републике Србије
 
20.11.2013.

Билатералне одбрамбене консултације у СР Немачкој



Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио начелник Одељења за мултилатералу Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац, боравила је од 18. до 20. новембра у Берлину, ради реализација билатералних одбрамбених консултација са делегацијом Савезног министарства одбране Немачке, коју је предводио заменик начелника Управе за међународну војну сарадњу капетан фрегате Мартин Брајтхаупт.

Заједнички је констатовано да постоји интерес за квалитативним и квантитативним унапређењем сарадње у области одбране и континуитетом посета високог нивоа. Сарадња се тежишно одвија у областима војног образовања, војне медицине и припрема за упућивање у мултинационалне операције.

Пуковник Коњиковац упознао је саговорнике са резултатима реформе система одбране Републике Србије и потребом редефинисања правног оквира за сарадњу два министарства. Истакао је опредељење Министарства одбране Републике Србије да значајније унапреди сарадњу са Савезним министарством одбране Немачке и изнео предлоге за конкретизацију војно-војне сарадње кроз заједничко учешће на вежбама, сарадњу центара за мировне операције и центара за АБХО, заједничко учешће у мултинационалним операцијама, сарадњу кроз активности Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и сарадњу у области психологије. Посебно је истакао значај реципроцитета у реализацији усавршавања официра на свим нивоима школовања.

Капетан фрегате Мартин Брајтхаупт оценио је да је Република Србија у самом врху приоритета сарадње у области одбране од земаља које нису чланице НАТО. Поздравио је намеру да се сарадња у области одбране интензивира и иницира сарадња у новим областима. Нагласио је значај штабних разговора и посете генералног инспектора Оружаних снага СР Немачке Фолкера Викера Републици Србије, чија реализација је планирана у првој половини 2014. године.

Током посете усаглашен је План билатералне војне сарадње између два министарства одбране за 2014. годину.