Министарство одбране Републике Србије
 
15.11.2013.

Свечаност поводом Дана Копнене војске



У Дому Војске Србије у Нишу вечерас је свечано обележен Дан Копнене војске и Дан пешадије. Свечаној академији присуствовали су министар одбране Небојша Родић са сарадницима, градоначелник Ниша др Зоран Перишић, начелник Нишавског управног округа др Александар Цветковић, епископ нишки Јован и бројни гости.

Командант КоВ генерал потпуковник Александар Живковић у поздравној речи подсетио је на славне дане Српске војске.

- Овде су се одвајкада сусретали, преплитали и сукобљавали различити светови, културе и цивилизације. Многим војскама путеви су се овде укрштали. Многи су силници дошли са намером да овде заувек остану. У непрестаним борбама за опстанак, стицала су се ратна искуства, стварали обичаји и правила понашања бораца у биткама - рекао је генерал Живковић.

- Прекаљена и у балканским ратовима искуством обогаћена Српска војска је са самопоуздањем дочекала први напад непријатеља у Великом рату. Генијалност вођа и одлучност српских војника, подофицира и официра, били су пример како се брани отаџбина. Победом у Колубарској бици, Српска војска је показала како се армија којој је предвиђан потпуни слом, за кратко време може реорганизовати и нанети непријатељу одлучујући пораз – рекао је генерал Александар Живковић.

У културно-уметничком програму на свечаној академији наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, Нишки камерни хор, глумци Народног позоришта у Нишу, фрулаш Бора Дугић и вокални солисти Мерима Његомир и Алекса Васић.

Поводом обележавања Дана Копнене војске, данас је одржан свечани скуп команде КоВ, на ком су њеним најистакнутијим припадницима за изузетне резултате у служби додељене медаље и пригодна признања.

Дан Копнене војске обележава се 16. новембра у знак сећања на почетак Колубарске битке 1914. године, чији је исход било протеривање аустроугарске војске из Србије.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Генерал-потпуковник Александар Живковић | FLV
Свечаност | FLV
Културно-уметнички програм | FLV