Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2013.

„Застава филм“ обележио јубилеј



Војнофилмски центар „Застава филм“ прославио је данас 65 година постојања. Свечаности поводом обележавања Дана војнофилмске установе – 14. новембра, присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, бројни сарадници и пријатељи „Застава филма“.

Честитајући запосленима Дан установе, начелник Управе за односе са јавношћу пуковник Петар Бошковић истакао је да „Застава“ заиста заслужује место на јавној сцени, а посебно у војнофилмској делатности, већ више од шест деценија.

– Данас, „Застава филм“ треба да се концентрише и на друге форме – информативну делатност, документарне и наставне филмове и архиву. То су три поља на којима треба базирати нове организацијске промене ове куће. Када говоримо о „Застава филму“ кључна реч је трајање, и треба радити на томе да се сачува бренд „Заставе“, поручио је пуковник Бошковић.

Директор ВФЦ „Застава филм“ потпуковник Мате Вујновић рекао је да је свака од 65 година оставила траг у времену, траг на полицама архива и траг у историји jугословенске и српске кинематографије.

– И у наредној години ћемо наставити реализацију наших кључних задатака у области информативне делатности, филмске, видео и мултимедијалне производње, а најважнији међу њима биће очување филма и филмске делатности у систему одбране, рекао је потпуковник Вујновић.

Свечане плакете за изузетну и свестрану сарадњу „Застава филм“ доделила је Академији уметности у Београду, редакцији емисије „Дозволите“, 204. ваздухопловној бригади, затим Речној флотили Војске Србије, Медија центру „Одбрана“ и аутору и водитељу емисије „Дозволите“ Ненаду Пези.

Историја „Заставе“ почиње 1948. године, када је формирано Одељење за производњу филмова Југословенске армије у Београду. Прва остварења били су Филмски прегледи из Југословенске армије – хронике и коментари армијског и друштвеног живота. Данашњи назив, Војнофилмски центар „Застава филм“ добија 1962. године. На међународним и домаћим фестивалима ВФЦ је освојио више од стотину награда и признања.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Пуковник Петар Бошковић | FLV
Потпуковник Мате Вујновић | FLV
Подела плакета | FLV