Министарство одбране Републике Србије
 
12.11.2013.

Дан Војнобезбедносне агенције




Пријемом у Великој ратној сали Старог Генералштаба вечерас је обележен 12. новембар - Дан Војнобезбедносне агенције. Свечаности су присуствовали председник Народне Скупштине Небојша Стефановић, министар одбране Небојша Родић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, представници Владе Србије, законодавне, извршне и судске власти, Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, дипломатског кора, као и гости из културног и јавног живота.

Указујући на важност данашњег датума за ту службу, директор Војнобезбедносне агенције Светко Ковач истакао да је пре тачно деценију ВБА представљена јавности.

- Заснованост на законима, поштовање законских и подзаконских норми и процедура значајне су карактеристике Војнобезбедносне агенције. У протеклих десет година, нисмо имали ниједан случај злоупотребе овлашћења, а органи који врше надзор и контролу служби безбедности дали су врло позитивне оцене рада ВБА – нагласио је Ковач додајући да је то, пре свега, резултат професионализма и одговорности припадника  Агенције. Он је, такође, истакао да је уз усавршавање кадра, у протеклом периоду посебан акценат дат на опремање савременим средствима за рад.

Према његовим речима, ВБА је у протеклом периоду постигла изузетне резултате у супротстављању организованој криминалној делатности, корупцији, терористичким, екстремистичким и другим претњама систему одбране.

- Откривена је, пресечена и санкционисана делатност неколико организованих група и већи број случајева корупције – истакао је директор Ковач указујући на то да неки случајеви супротстављања деловању страних обавештајних служби нису откривани јавности, што не треба да створи погрешну слику о раду службе.

Он је оценио да је један од квалитета ВБА сарадња у оквиру безбедносно-обавештајног система Министарства одбране, али и Републике Србије.

- Данас је ВБА модерна војна контраобавештајна служба која у оквиру својих надлежности и овлашћења ефикасно штити систем одбране Републике Србије и значајно доприноси безбедности свих њених грађана – поручио је директор ВБА Светко Ковач.

Председник Народне Скупштине Небојша Стефановић позитивно је оценио сарадњу одбора за контролу служби безбедности са свим службама безбедности и Министарством одбране.

- То указује да смо реформом успели да створимо један јак систем безбедности којим се гарантује мир, као и да грађани ове земље могу мирно да обављају своје послове. Такође, кроз систем ВБА, али и других служби безбедности којима се боримо против корупције и криминала показујемо да ће све снаге ове државе бити упрегнуте у том смеру – закључио је Стефановић.

Дан ВБА обележава се у знак сећања на 12. новембар 1839. годину када је донет први војни закон у коме су поменута и разрађена дела за издају, шпијунажу, побуну и друга дела која прете да угрозе војску и државу. То је први правни акт у коме се на целовит начин дефинишу питања безбедносне заштите војске.

Фото Ј. МАМУЛА и Р. КАРИШИЋ

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Директор ВБА Светко Ковач | FLV
Председник Народне скупштине Небојша Стефановић | FLV
Свечаност | FLV