Министарство одбране Републике Србије
 
11.11.2013.

Обележен Дан примирја у Првом светском рату




Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар, обележен је данас у Србији други пут као државни празник, одавањем почасти и полагањем венаца на спомен обележја у знак сећања на све невине жртве од 1914. до 1918. године.

Уз највише државне и војне почасти, председник Републике Србије Томислав Николић, у пратњи министра одбране Небојше Родића и начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића, положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

“Многи дугују Србији, Србија дугује вама. Без вас, ово би била туђа земља, говорио би се туђ језик, певале би се туђе песме. У име захвалне Србије која поштује и памти", записао је у спомен књигу председник Николић.

Церемонију полагања венаца крај Спомен костурнице браниоцима Београда у Првом светском рату, на Новом гробљу, предводио је премијер Ивица Дачић. Венци су положени и на Француском војном гробљу, крај Спомен-костурнице руских ратника и на Гробљу Комонвелта.

Полагањима венаца испред Министарства одбране и Војске Србије присуствовали су државни секретар Зоран Ђорђевић и помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић, а венце је на спомен обележја положила делегација коју је предводио генерал мајор Млађен Нишевић, заменик команданта Команде за обуку.

У оквиру церемоније полагања венаца на Француском војном гробљу, амбасадор Франсоа-Гзавије Денио уручио је орден Националног реда за заслуге у рангу Витеза пуковнику Војиславу Крстовићу, некадашњем изасланику одбране Србије у Паризу.

Венце су данас на спомен обележја у комплексу Новог гробља положили и представници града Београда и амбасада Француске, Руске Федерације, Аустралије, Уједињеног Краљевства, Канаде, Грчке, Италије, САД, Румуније, Холандије, Белгије, Аустрије, Мађарске, Словачке, Чешке, Немачке, Бугарске и невладиних организација.

Примирје у Првом светском рату потписано је 11. новембра 1918. године у Компијену у Француској, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

У Србији се Дан примирја као државни празник обележава од 2012. године, а пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године. На амблему овог празника, који се носи на реверу, је цвет Наталијина рамонда и мотив траке Албанске споменице.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Полагање венца на Споменик незнаном јунаку на Авали  | FLV