Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2013.

Милунка Савић сахрањена у Алеји великана



Уз мелодију песме „Тамо далеко“ и паљбу почасних плотуна посмртни остаци Милунке Савић, хероине Првог светског рата, сахрањени су данас у Алеји великана на Новом гробљу.

Церемонији одржаној уз највише државне и војне почасти, четири деценије након смрти српске “Орлеанке у шињелу”, присуствовали су председник Србије Томислав Николић, њени потомци, министар одбране Небојша Родић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Владе и Народне скупштине, града Београда, дипломатског кора, јавног и културног живота, као и представници удружења ослободилачких ратова. Парастос су служили патријарх српски Иринеј и владика шабачки Лаврентије.

Одајући почаст српској хероини, председник Николић поручио је да никад није касно да се сагрешења која су други направили према Србији и њеним великанима исправе, истичући да ће Србија очувати сећање на жену која је у мноштву храбрих мушкараца била највећи јунак Првог светског рата.

- Сада и овде, одајући почаст Милунки Савић, дан уочи прославе потписивања примирја у Првом светском рату, ми, захвални потомци, одајемо почаст свим својим јуначким прецима - истакао је председник Србије наглашавајући да уз Милунку Савић пристају све најлепше српске речи - хероина Великог рата, икона и симбол Првог светског рата, Орлеанка у шињелу, мати српске сирочади, узор, заборављени јунак. Милунка је симбол херојства, како је истакао, са девет љутих рана због жеље да Србија буде слободна, жена ратник којој се диви васцели свет.

Према његовим речима, Милунка Савић тако личи на своју земљу, одважна када треба, непобедива и усправна, сваком да се нађе и помогне, а опет скрајнута кад други помисле да тако велика и снажна може да засмета.

- Својом безмерном храброшћу, витештвом и родољубљем била је пример савременицима, а потомцима учитељ који својим животом показује како се воли и брани отаџбина – нагласио је председник Николић.Он је, такђе, подсетио да је Милунка Савић носилац највиших српских и иностраних ратних одликовања, међу којима и два Ордена витеза Легије части, и да је једина жена у историји човечанства која је одликована француским орденом Ратног крста са златном палмом.

- На путу до Алеје великана, где јој је и место, уз војне почасти како доликује, Милунка Савић је још једном прошла поред свог врховног команданта војводе Радомира Путника – нагласио је председник Николић који је на крају обраћања поручио - “Нека је вечна слава Милунки Савић и јунацима Великог рата”.

Патријарх српски Иринеј, обраћајући се након опела, поручио је да је српска хероина Милунка Савић жртвовала себе без остатка, доживела и сносила све тешкоће рата и страдања и дочекала оно за шта се и борила - слободу српског народа. Та српска херона, додао је, јединствена је не само у нашем свету и времену, него и античком због храбрости и родољубља које је показала.

- Нико није тако схватио или мало је оних који су тако схватили однос према отачеству, вери и свему ономе што се српски зове - указао је патријарх додајући да је у тренутку када је видела да се “све дигло на Србију” узела пушку да ратује, али не због рата и убијања, већ ради одбране.

Милунка Савић рођена је крајем 19. века у селу Копривница, недалеко од Рашке. Учествовала је у балканским ратовима под именом Милун Савић. Милункина "тајна" откривена је пошто је у Брегалничкој бици (1913) рањена у груди. У Првом светском рату била је део чувеног "Гвозденог пука", најелитнијег Другог пука српске војске "Књаз Михаило".

После рата, хероина Великог рата радила је у Босни и Херцеговини као куварица, болничарка, прегледачица у фабрици војних униформи. Тада се удала за Вељка Глигоровића, са којим је добила кћерку Милену, али је убрзо усвојила још три ћерке: Вишњу, Радмилу и Зорку.

Међутим, брак је кратко трајао, тако да Милунка сама подигла четири ћерке. После ургенција сабораца, 1929. године се запослила као чистачица у Хипотекарној банци у Београду, где је провела највећи део радног века. Умрла је 5. октобра 1973. године, а сахрањена је у породичном гробу на Новом гробљу.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Церемонија | FLV
Говор председника Србије Томислава Николића | FLV
Говор патријарха српског Иринеја | FLV