Министарство одбране Републике Србије
 
09.11.2013.

Обележен Дан ослобођења Новог Сада



Министар одбране Небојша Родић присуствовао је данас свечаности код Београдске капије у Петроварадину поводом 95 година од ослобођења Новог Сада у Првом светком рату.

Пред више хиљада окупљених новосађана говорио је Милош Вучевић градоначелник и том приликом истакао да је Нови Сад након ослобођења почео да иде снажним корацима развоја и није више био провинцијски град јужног дела Аустроугарске, него је постао политичка, културна и економска престоница овог дела Србије.

Епископи, бачки др Иринеј, сремски Василије, јегарски и војни Порфирије освештали су реплику Спомен плоче на капији, кроз коју је 1918. године српска војска умарширала у Нови Сад, коју су усташе 1941. године уништиле. „9. новембра 1918. године за време владавине Краља Петра Првог Великог Ослободиоца, а под врховном командом Престолонаследника Регента Александра кроз ову капију прођоше први одреди победоносне Српске војске доносећи слободу Војводини“ , записано је на спомен плочи.

-Без историјског сећања на оне што су уградили своје животе у ово што данас имамо, сасвим је извесно да не можемо имати ни будућности. - поручио је у својој беседи Епископ Иринеј.

Новосадски глумци подсетили су присутне на речи Јаше Томића. Др Игњата Павласа и мајора Војислава Бугарског на дочеку српске војске, а у вадух је пуштено јато голубова.

Симболишући улазак српске војске припадници бригаде сврстани у 4 ешелона, од којих један у униформама српске војске из Првог светског рата, ешелоном Гардијске бригаде и војног оркестра Гарде, са тадашњом пуковском заставом и коњаником на челу, праћени аплаузима бројних посматрача улицама Петроварадина, од Београдске капије, преко Варадинског моста, до Дома Војске Србије, умарширали су у град. На платоу испред Дома Војске припадници Гардијске бригаде извели су, већ надалеко чувен, егзерцир, док су на везу уз Београдски кеј грађанима за разгледање били доступни бродови Речне флотиле украшени свечаним галама.

Свечаности код Београдске капије, у оквиру које су припадници Прве бригаде и Речне флотиле приредили технички збор, присуствовали су и генерал-мајор Горан Радовановић заменик команданта Здружене оперативне команде, генерал-потпуковник Александар Живковић командант Копнене војске, бригадни генерали Миломир Тодоровић командант Гардијске бригаде и Стојан Батинић командант Прве бригаде, највиши представници градске власти и бројне званице.

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Егзерцир | FLV
Свечаност | FLV