Министарство одбране Републике Србије
 
07.11.2013.

Потписан Споразум о кодификацији са Украјином



Делегација Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе учествовала је од 5. до 7. новембра на другој Светској конференцији о кодификацији која је одржана у Копенхагену под покровитељством НАТО комитета за кодификацију AC/135. У току Конференције потписан је билатерални Споразум о кодификацији између министарстава одбране Србије и Украјине. Споразум су потписали директор Дирекције пуковник Зоран Спасојевић и директор Националног кодификационог бироа Украјине потпуковник Александар Кумеда. Овим споразумом биће обезбеђена боља сарадња у кодификацији средстава заједничког порекла као и наоружања произведеног у Украјини.

Кодификација је данас светски процес и присутна је у 66 земаља са тенденцијом сталног повећања броја учесника. Конференција у Копенхагену је показала да се област кодификације мења великом брзином у складу са захтевима времена, ограниченим финансијским ресурсима и постојећим могућностима информационих технологија.

Република Србија је својим присуством на Конференцији обезбедила и испуњење преосталих формалних услова за добијање статуса напредног члана ~Tier-2~ кодификационог система, што ће бити реализовано до краја године.