Министарство одбране Републике Србије
 
06.11.2013.

Отворен Међународни форум главних подофицира Централне и Југоисточне Европе



У хотелу „Бреза“ у Врњачкој Бањи данас је започео четврти Међународни форум главних подофицира Централне и Југоисточне Европе.

Отварајући Форум, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић указао је на значај регионалне војне сарадње, која треба да допринесе стабилности на овом простору, јачању поверења и разумевања, али и да створи основу за заједничко супростављање изазовима и претњама

– Изражавам посебно задовољство што је домаћин овогодишњег форума Војска Србије. Скуп је прилика да се разговара о актуелности и квалитету обуке, њеном унапређењу и примени нових технологија у обуци, као и о низу других питања како би што боље остварили своју функцију подршке командовању – нагласио је генерал Диковић поручујући окупљеним главним подофицирима да они треба да буду најближи сарадници својим командантима, најбољи војници у строју, да команданту дају предлоге, а војнике и подофицире усмеравају и тиме активно изграђују способности својих оружаних снага.

Према његовим речима, познавање људи, брига о њима и помоћ, а надасве обука, ред и дисциплина, морају да буду у фокусу свакодневног рада главних подофицира.

– Начелницима генералштабова је, из тог разлога, веома важно да чују ваше мишљење, предлоге, и то довољно говори о значају овог форума и главних подофицира наших војски – нагласио је генерал Диковић додајући да очекује да ће овогодишњи форум обележити практичне и живе дискусије и да ће закључци бити у функцији даљег јачања подофицирског кора и чвршће сарадње и пријатељства.

Домаћини овогодишњег форума су главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Милојко Милосављевић и главни подофицир Генералштаба Војске Србије заставник прве класе Зоран Лаштро, а учествују представници оружаних снага Босне и Херцеговине, Мађарске, Македоније, Немачке, Румуније, Сједињених Америчких Држава, Словеније, Хрватске, Црне Горе, као и представници Северноатлантског савеза.

Говорећи о значају Форума главних подофицира, заставник Милосављевић је оценио да је реч о највећем скупу главних подофицира Централне и Југоисточне Европе, који је први пут организован у нашој земљи.

– Имамо могућност да разменимо искуства са колегама из региона у вези са професионалним развојем подофицира, као и начином на који оцењујемо обученост наших војника и подофицира. Разменићемо, такође, искуства у начину подршке подофицира приликом транзиције занимања из војних у цивилна, а пре свега искористићемо прилику да их упознамо са нашом земљом, као и са историјским знаменитостима овог краја – нагласио је заставник Милосављевић додајући да ће колеге из других оружаних снага, у оквиру Форума, бити у прилици да виде обуку наших војника и подофицира.

Скупу су присуствовали и начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Слађан Ђорђевић, као и командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Маринко Павловић.

Током дводневног форума, учесници ће бити у прилици да присуствују показним вежбама на аутодрому „Берановац“ и у касарни „Рибница“ у Краљеву.

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање генерала Диковића | FLV
Изјава заставника прве класе Милојка Милосављевића | FLV