Министарство одбране Републике Србије
 
05.11.2013.

Пешадијски вод Војске Србије вратио се из Либана



Припадници пешадијског вода Четврте бригаде Копнене војске долетели су синоћ из Бејрута у Ниш, после успешног шестомесечног учешћа у мултинационалној операцији УН Унифил у Либану.

Мировњаке су на нишком аеродрому дочекали заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић, командант Четврте бригаде бригадни генерал Зоран Лубура, начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић, заменик команданта Треће бригаде пуковник Предраг Грбић, родбина и пријатељи.

Вечерас смо сведоци да су се војници и старешине пешадијског вода Четврте бригаде, после шест месеци проведених у операцији у Либану, вратили расположени и поносни – рекао је генерал Симовић – не само зато што су стекли велико искуство у стручном делу извршења задатка, већ и зато што су упознали друге културе. Они посебно хвале однос са припадницима шпанских оружаних снага, а нема сумње да су Војску Србије и државу Србију репрезентовали у свету на најбољи могући начин.

Командир пешадијског вода који се вратио из Либана капетан Милош Тодоровић истиче да је ангажовање вода протекло у најбољем реду и без иједног пропуста у раду.

– Данас нам је и командант сектора Исток и базе „Мигел де Сервантес“ генерал Дел Позо рекао да ако свака будућа јединица Војске Србије буде обављала задатке на овом нивоу, да ће они тада имати најбољег партнера – рекао је капетан Тодоровић.

Мањи део пешадијског вода био је смештен у бази „Мигел де Сервантес“, док је већи део задатке обављао на објекту 428, код села Гаџар, на самом југу Либана, надомак границе са Израелом.

У протеклом шестомесечном периоду, припадници Војске Србије су патролирањем, држањем контролних пунктова и извршавањем других задатака у југоисточном делу Либана допринели миру и безбедности у том делу света.




 
photoФОТОГАЛЕРИЈА