Министарство одбране Републике Србије
 
05.11.2013.

Припадници пешадијске чете Војске Србије отпутовали у Либан



Са нишког аеродрома  данас је 130 припадника Војске Србије отпутовало у мултинационалну операцију УН УНИФИЛ у Либану. Старешине и војнике 31.пешадијског батаљона Треће бригаде Копнене војске испратили су командант Треће бригаде бригадни генерал Желимир Глишовић и начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић.

Лет са нишког аеродрома означио је почетак треће фаза сложене операције, коју су Генералштаб Војске Србије и Центар за мировне операције, планирали и извели ради одласка припадника пешадијске чете у зону операције у Либану.

„Ми смо у протеклих неколико дана организовали и поморски транспорт главне опреме - рекао је пуковник Пајовић - Имамо извештај да се брод налази у близини Кипра и сутра ће у јутарњим сатима упловити у луку Бејрут. Данас ће на бејрутски аеродром слетети припадници наше пешадијске чете и очекујемо да већ сутра буду у зони операција УНИФИЛ и почну са извршавањем важних и сложених задатака. После три сата лета, на аеродрому „ Рафик Харири“ у Бејруту, старешине и војнике пешадијске чете ће сачекати претходница нашег контигента и припадници пешадијског вода Четврте бригаде КоВ, који су, после шест месеци проведених у мултинационалној операцији, успешно окончали своју мисију. Одмах по изласку из авиона, биће у конвоју пребачени до базе „ Марџајуна“ на југу Либана и већ сутра посешће своју базу на позицији УН 9-66 у близини места Кафер Кела".

Пуковник Миливоје Пајовић наглашава да, на основу искустава из досадашњих мисија, припадници Војске Србији стичу у мировним операцијама значајно самопоуздање и савлађују виши ниво обуке, будући да раде у интернационалном окружењу и међународним штабовима и да извршавају задатке у приближно ратним условима.

Припадници пешадијског вода Четврте бригаде Копнене војске су данас пребачени на аеродром у Бејрут и истим авионом ће се вечерас вратити у Ниш.

Упућивањем пешадијске чете Треће бригаде у Либан и дочеком пешадијског вода Четврте бригаде, активности у Центру за мировне операције нису завршене. Већ у првој половини новембра, тим из Специјалне бригаде КоВ кренуће у базу у Џибутију, где ће боравити неколико дана, а од 6.децембра специјалци ће се ће се укрцати на брод УН „ Каролина Скан“, из светског програма за храну, и наставити са заштитом тог брода у наредних осам месеци.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић | FLV
Разводник Бранкица Митровић и потпоручник Данило Нушић | FLV
Мајор Срђан Радивојевић | FLV
Обилазак | FLV