Министарство одбране Републике Србије
 
04.11.2013.

Испраћај српских мировњака у Либан



У нишкој касарни „ Књаз Михаило“ данас је одржана свечаност поводом испраћаја 130 припадника пешадијске чете Војске Србије у мисију Уједињених нација УНИФИЛ у Либану.

Свечаности су присуствовали министар одбране Републике Србије Небојша Родић, начелник ГШ ВС генерал Љубиша Диковић,  заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Горан Радовановић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, епископ нишки Јован и други гости.

Министар одбране Небојша Родић је командиру пешадијске чете која се упућује у мировну мисију, мајору Срђану Радивојевићу, уручио државну заставу Републике Србије и том приликом поручио да застава буде симбол која је кроз историју водила све српске официре и војнике, док је мајор Радивојевић обећао министру да ће јединица дати све од себе да задатке које добије у зони мировне операције УНИФИЛ изврши одговорно, професионално, часно и достојанствено репрезентујући војску и државу.

Министар одбране Небојша Родић је нагласио да од обнове ангажовања припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама, Република Србија непрестано повећава број својих припадника.

- До сада смо успешно ангажовали наше припаднике у мировним операцијама УН  у Источном Тимору, Бурундију, Чаду и Централној Афричкој Републици. Тренутно смо ангжовани у операцијама УН у Либерији, Обали Слоноваче, ДР Конго, Републици Либан, Републици Кипар и на подручју Блиског истока. Припадници Војске Србије ангажовани су и у две мировне операције под командом ЕУ, у Сомалији и у операцији „ Аталанта“ у водама Индијског океана. Интегрисањем у ову важну област активности Европске уније, Војска Србије даје свој допринос у процесу европских интеграција и придружења Републике Србије овој асоцијацији, рекао је министар Родић.

Према његовим речима учешћем у мировним операцијама, поред тога што испољавамо своје међународно прихваћене обавезе, проистекле из чланства Републике Србије у организацији УН, додатно оспособљавамо своје војнике и официре и за одбрану наше домовине.

 - На основу одлука Народне скупштине, вођени сопственим моралним начелима и војничком етиком, ми смо опредељени да заједно са многим другим државама дамо допринос међународном миру и безбедности, остварујући притом и своје спољно-политичке интересе. Данас први пут после Синаја, 1967.године, Република Србија у мисију УНИФИЛ, у Либан, упућује јединицу ранга чете. Задатак ће реализовати употребом наоружања и борбене технике Војске Србије, у садејству са партнерским војскама. Тренутно у осам мировних операција, задатке извршава укупно 120 припадника МО и ВС, већ сутра тај број ће бити 214. Уверен сам да ће припадници пешадијске чете своје дужности извршавати часно, поштено и одговорно и уз максимално залагање, те да ће представљати Војску Србије пре свега на начин који доликује српском војнику, као и да ће се из мисије вратити богатији и за бројна искуства, која ће се несебично поделити са својим колегама“, истакао је министар одбране.

Обраћајући се официрима, подофицирима и војницима Војске Србије, министар  је подвукао да је досадашњи рад њихових претходника оцењиван  највишим оценама.  

- Они су за свој рад добили бројна признања од највиших представника УН и држава партнера са којима смо непосредно извршавали задатке. Од вас очекујем да наставите истим путем и да не заборавите да долазите са простора Гвозденог пука, из града Константина, да се сетите своје историје и да будете поносни на своје претке и узор својим потомцима.  Будите спремни да се жртвујете један за другог, а да као припадници Војске Србије успешно извршавате задатке на понос Републике Србије коју представљате, нагласио је министар Родић.

Начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић истакао је да се припадници пешадијске чете упућују у мировну операцију УН УНИФИЛ у Либану са намером да оставе још један доказ наше способности, обучености и воље, да и у међународном окружењу доприносимо регионалном и светском миру. 

Чињеница да је пешадијска чета највећа јединица Војске Србије која је до сада упућена у мултинационалне операције представља за командира чете изузетну част и пре свега одговорност да се задаци изврше у потпуности. „ Чета је у потпуности спремна за извршење задатка - тврди мајор Радивојевић - завршили смо стручне, материјалне, психофизичке припреме, непосредне припреме за одлазак и спремни чекамо полазак“. Један од командира одељења, старији водник Дејан Стефановић наводи да су се он и његове колеге спремали три године за ову мисију. Он ће у Либану обављати задатке патролирања, обезбеђења база и конвоја и ескортне пратње. Разводника Александра Саздановића из Бора очекују задаци везисте, али за њега не постоје дилеме да ће стећи ново животно искуство и тестирати себе и цео војни колектив.

Десетар Марија Богатај је у Војсци Србије од 2008.године и вредно је радила да се оспособи за послове болничара. „ Мој задатак је – каже Марија - да пружим прву помоћ у случају неке повреде. Најчешће повреде су крварења, ишчашења зглобова и слично. Сматрам да смо спремни да станемо раме уз раме са било којим војником неке друге државе, спремни смо за ову мисију, јер смо имали квалитетну обуку и идемо да нашу земљу и Војску Србије покажемо у првом светлу“. Разводник Игњатовић Ивана подвлачи да воли униформу и да је срећна што је део тима који ће извршавати задатке у мировној мисији. „ Породица ме подржава максимално - каже Ивана - обучавали смо се квалитетно, извршили смо све припреме, усавршили страни језик и једва чекам да видим да ли могу да издржим и у другим условима“.

Родитељи, родбина и пријатељи старешина и војника су се поздравили са својим најближима и пожелели им срећан пут. Тања Костадиновић, сестра старијег водника Дејана Стефановића, и његов отац Михајло поносни су на Дејана. Милица Куцуловић из Власотинца је дошла да испрати сина Марка. Милица каже да је, с једне стране стране забринута, али да јој је и драго, поносна је на сина и жели све најбоље њему и колегама.

Пешадијска чета која се упућује у Либан је из састава 31. пешадијског батаљона из Зајечара и 39. логистичког батаљона Треће бригаде КоВ из Ниша. У мисији УНИФИЛ у Либану, Војска Србије је до сада имала две ротације у виду јединица ранга вода. Наше снаге ангажују се у оквиру шпанског контигента. Прва фаза операције комбинованог транспорта главне опреме и људства за потребе мултинационалне операције УНИФИЛ у Либану је већ завршена. Друмским и железничким транспортом су из Ниша у луку Бар транспортовани наоружање, као и главна опрема пешадијске чете, која се састоји од теретних, теренских и борбених возила, која је бродом превежена до луке у Бејруту. Трећа фаза ће се реализовати сутра ујутро и подразумева превоз 130 војника чартер летом са нишког аеродрома до аеродрома у Бејруту.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање министра Родића | FLV
Испраћај | FLV
Изјаве | FLV