Министарство одбране Републике Србије
 
31.10.2013.

Сусрет министра Родића и амбасадора Словачке



Министар одбране Небојша Родић и амбасадор Словачке Републике Јан Варшо разговарали су данас о приоритетима сарадње у области одбране за следећу годину и сагласили се да упркос рестриктивној буџетској политици треба пружити подстицај активностима од обостраног интереса.

Као тежишне области сарадње две земље препознати су обука и заједничко учешће у мултинационалним операцијама, војно образовање и сарадња у области ваздухопловста.

Истакнути су учешће припадника Војске Србије на вежби~ Capable Logistician 2013~ у Словачкој у јуну ове године, размена кадета током промоције нових официра као и податак да је од 2007. године 16 официра ВС завршило Курс за штабне официре на Академији оружаних снага Словачке.

Амбасадор Варшо упознат је са опредељењем Министарства одбране за даљи наставак заједничког ангажовања и могуће повећање контигента Војске Србије у мисији~ UNFICYP~ на Кипру. Истакнута је заинтересованост за словачка искуства када је реч о безбедносним и одбрамбеним аспектима прикључења Европској унији, као и она из домена примењених технологија за уништавање убојних средстава.

Исказана је захвалност за принцијелан став Словачке по питању непризнавања Косова и Метохије, као и континуирану подршку Србији у процесу евроинтеграција. Традиционално пријатељски односи две земље темељ су за даљи развој сарадње у области одбране, сагласни су Родић у Варшо.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV