Министарство одбране Републике Србије
 
31.10.2013.

Сарадња са Румунијом у области саобраћаја и транспорта



Делегација Оружаних снага Румуније, од 28. октобра до 1. новембра, у посети је Одсеку за саобраћај и транспорт Управе за општу логистику Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране Републике Србије. У саставу румунске делегације су пуковник Грама Некулаи, начелник Центра за координацију саобраћаја Здружене логистичке команде Војске Румуније и пуковник Поптеану Сорин, начелник Одељења за саобраћај и копнени транспорт у Центру за координацију саобраћаја Здружене логистичке команде Војске Румуније.

Циљ посете је размена искустава о организацији војног саобраћаја и транспорта за потребе учешћа у мултинационалним операцијама, координацији и контроли кретања, транзита војног транспорта кроз Србију, регулисања страног војног транспорта опасних материја и предимензионисаних терета и цивилно-војне сарадње у области саобраћаја и транспорта.

Шеф делегације ОС Републике Румуније презентовао је структуру органа саобраћајне подршке у Војсци Румуније, са акцентом на координацију и контролу кретања и искуства током ангажовања у мировним операцијама. Током посете румунска делегација је обишла Управе за логистику Генералштаба Војске Србије где су представљени структура и надлежности јединица и органа у ВС у области саобраћаја и транспорта и процедуре у вези са транзитом страних трупа преко територије Републике Србије.

У експертским разговорима, у делу цивилно-војне сарадње у области саобраћаја и транспорта, учествовали су и начелник инспекције из Управе за транспорт опасног терета Бранко Вукобратовић, директор Дирекције за транспорт робе и путника „Железница Србије“, а.д. Марко Стјепановић и референт за војна превожења Љуба Милетић. Закључено је да је потребно наставити билатералну војну сарадњу, а посебно у погледу размене искустава о реализацији стратегијског транспорта, као једном од почетних циљева Партнерства за мир, и реализацији координације и контроле кретања.