Министарство одбране Републике Србије
 
31.10.2013.

Сарадња Србије и Уједињеног Краљевства



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић примио је  генералног директора за безбедносну политику у Министарству одбране Уједињеног Краљевства Тома Мекејна. Јовановић  jе том приликом захвалио на  доброј организацији трећих интерресорних разговора у Лондону, који су одржани средином октобра, и оценио да је нови сусрет прилика да се постигнути договори потврде, како би се приступило изради конкретних активности сарадње у наредне две године. Он је истакао да је унапређење међусобних односа кроз дијалог, препознавање области и модалитета будуће сарадње приоритет у наредном периоду.

Учешће Србије у програму Партнерство за мир као и допринос мировним операцијама у свету, Уједињено Краљевство види као значајан допринос и потврду европске опредељености Србије.  Уједињено Краљевство је спремно да помогне Србији како би се заједнички радило у интересу безбедности целог региона.

Помоћник министра је похвалио помоћ коју британска страна пружа Министарству одбране Републике Србије у реформи система одбране и достизању нивоа интероперабилности  и захвалио британској страни због преузимања улоге водеће државе у новом поверилачком фонду НАТО за Републику Србију.  Јовановић је предложио да се сагледају могућности за евентуално заједничко ангажовање у борбеним гупама ЕУ и учешће у мировним операцијама  и сарадње у области одбрамбене технологије и индустрије и истакао да је узвратна посета министра одбране Уједињеног Краљевства стратешки важна за даљи наставак сарадње у области одбране.

Констатовано је да, поред редовних интерресорних разговора, потврда високог степена разумевања између две земље представљају нове области сарадње, чије се успостављање очекује у наредном периоду.