Министарство одбране Републике Србије
 
30.10.2013.

Министар Родић примио немачког амбасадора



Министар одбране Небојша Родић сусрео се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке Хајнцом Вилхелмом.

Заједнички је оцењено да је сарадња у области одбране на веома високом нивоу, али да постоје могућности за њено унапређење. Тежишне области сарадње јесу у областима војног образовања, војне медицине и припреме за упућивање у мултинационалне операције.

Исказано је опредељење да се започне ново поглавље у војној сарадњи две земље кроз заједничко ангажовање медицинског особља и тимова за обуку у оквиру немачког контигента у операцији Европске уније у Малију, у којој учествују припадници 22 земље чланице ЕУ. Мисија у Малију успостављена је почетком ове године и нема мандат за учешће у борбеним операцијама.

Немачки амбасадор упознат је са активним учешћем Републике Србије у регионалним безбедносним иницијативама и приоритетима у сарадњи са Европском унијом.

Закључено је да сусрети званичника две државе доприносе успостављању бољих међусобних односа и предложено је интензивирање таквих састанака. Министар Родић упутио је позив министру одбране и начелнику Генералштаба оружаних снага СР Немачке да посете Србију.

Наглашена је важност потписивања Споразума о размени и заштити тајних података чиме ће се дефинисати правни основ за још ближу сарадњу.

Министар Родић је упутио позив за школовање припадника ОС Немачке у војнообразовним институцијама Србије.

Амбасадор Вилхелм нагласио је да је амбасада Немачке спремна да учествује у активностима у Републици Србији којима ће се следеће године обележити стогодишњица почетка Великог рата.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV