Министарство одбране Републике Србије
 
29.10.2013.

Информисање страних војних представника о војном року



У Управи за обавезе одбране данас је, у сарадњи са Управом за међународну војну сарадњу и Командом за обуку Војске Србије, одржано информисање страних војних представника о „Искуствима у добровољном служењу војног рока у Војсци Србије“.

У уводном излагању пуковник Милић Станић, начелник Управе за обавезе одбране, истакао је значај добровољног служења војног рока са оружјем и његово место у процесу професионализације Војске Србије.

Гости су информисани о нормативно-правном оквиру добровољног служења војног рока, карактеристикама упутних рокова у току 2012. и 2013. године и о искуствима у примени концепта добровољног служења војног рока са оружјем у центрима за обуку Војске Србије.

Страни војни представници су током информисања исказали највише интересовање за родну равноправност, проценат војника који након добровољног служења војног рока прелазе у активну службу, као и могућности стицања сертификата који ће им, након завршене обуке, омогућити запослење и у цивилном сектору.

На самом крају, пуковник Станић је истакао да добровољно служење војног рока са оружјем у Војсци Србије представља солидну базу обучених војних обвезника за попуну професионалним војницима, активну резерву и подмлађивање војничког и официрског кадра ратних јединица Војске Србије пасивном резервом.

Добровољно служење војног рока омогућава испуњавање обавеза које се односе на Закон о одбрани и задовољење потреба грађана за очувањем традиције.