Министарство одбране Републике Србије
 
25.10.2013.

Завршена међународна вежба специјалних јединица ~„Eagle 2013“~



Mеђународна вежба специјалних јединица балканских земаља ~„Eagle 2013“ ~у којој су од 21. до 25. октобра учествовали припадници војски – Србије, Румуније, Бугарске, Грчке, Турске, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе завршена је данас на стрелишту „Орешац“.

У протеклих пет дана више од 100 специјалаца из партнерских земаља увежбавали су противтерористичке акције са колегама из Специјалне бригаде Војске Србије.

Заједничка вежба специјалних јединица балканских земаља први пут је одржана прошле године у Македонији, док ће наредне године домаћин бити Турска.

Завршном дану вежбе~ „Eagle 2013“~ присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима као и представници земаља учесница. Он је, обраћајући се специјалцима рекао, да су они показали да су спремни да заједнички решавају сложене борбене задатке.

- Највећа добит од ове вежбе јесте поверење, разумевање, спремност на сарадњу међу вама што ће, сигурно, допринети већој безбедности у овом региону – рекао је генерал Диковић и изразио наду да су припадници Војске Србије били добро домаћини. Он је честитао свим учесницима вежбе на показаним способностима, а Команди Копнене Војске и Команди Специјалне бригаде на „примерено планираној, припремљеној, организованој и изведеној вежби“.

Последњег дана вежбе специјалци из осам земаља прилазали су способност да, упркос разликама, синхронизовано решавају веома сложебе противтерористичке акције у којима су користили бојеву муницију. Свака од јединица употребљавала је сопствено наоружање, а припадници Турске војске употребљавали су и сопствене борбене хеликоптере типа „Црни јастреб“. Вежба се састојала из – падобранског десанта, дејства снајперских тимова, пртивтеротистичке борбе у насељеном месту, дејства на утврђени објекат, заседе, извлачења и неутралисања експлозивне направе и евакуације повређених. Вежба је симболично завршена заједничким падобранским скоком са заставама земаља учесница.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Говор генерала Диковића | FLV
Вежба | FLV
Изјава генерала Живковића | FLV
Изјава старијег водника Јоргоса Гацонисa | FLV
Изјава генерала Тодорова | FLV