Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2013.

Одржан састанак Конференције националних директора за наоружање



У Бриселу је данас, уз учешће представника земаља чланица НАТО, представника Европске уније, агенција и организација НАТО и земаља партнера, одржан састанак Конференције националних директора за наоружање. У раду Конференције у име Републике Србије учествовао је државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, у пратњи припадника Војног представништва.

Током састанка учесници су размотрили актуелне технолошке трендове развоја савремених војних способности, које је у свом уводном излагању детаљно представио председавајући Војног комитета генерал Кнуд Бартелс. Поред тога размотрене су и могућности унапређења даље сарадње у области одбрамбене индустрије и представљена су искуства појединих држава у области развоја наоружања и војне опреме.

На маргинама Конференције, државни секретар Ђорђевић се сусрео са националним директором за наоружање Републике Словеније, којом приликом су размотрена питања из више области, са тежиштем на питањима одбрамбених технологија и правцима даље сарадње у области наменске индустрије.

Конференција националних директора је редовни годишњи састанак носилаца функција опремања и изградње оперативних способности. Овогодишњем састанку присуствовала је и извршна директорка Европске одбрамбене агенције (EDA) Клод Франс Арно, чије излагање о усаглашеном развоју способности НАТО и ЕУ и очекиваним резултатима Европског савета посвећеног питањима одбране и безбедности у децембру ове године је изазвало посебну пажњу учесника.