Министарство одбране Републике Србије
 
22.10.2013.

Седница Политичког савета Владе Србије за спровођење НАП-а



Политички савет Владе за спровођење Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност у Републици Србији одржао је данас, другу седницу овог тела.

Ово је прва седница Политичког савета, након реконструкције Владе, у новом сазиву.

Политички савет је највише институционално тело Владе за спровођење Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност у Републици Србији (2010-2015), кога чине представници надлежних министарстава Владе за спровођење НАП.

На данашњој седници Политичког савета потврђена је решеност чланова тог тела да заједничким радом допринесу реформским процесима у друштву и унапређењу спровођења овог акционог плана.

У светлу прикључења Републике Србије у чланство Европске Уније, Влада Републике Србије активно доприноси процесима изградње мира, стабилности и безбедности у свом непосредном окружењу, региону, као и у свету, кроз учешће представника Републике Србије у мултинационалним операцијама, међу којима је све више жена.

Посебан напредак Република Србија је остварила у примени Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација, у видљивости улоге жена у сектору безбедности, повећању заступљености жена у војсци, полицији, царини, у службама безбедности и у Управи за извршење кривичних санкција.

Захваљујући медијима и бројним едукацијама реализованим у сектору безбедности у Републици Србији, дошло је до значајне промене свести о улози жена у пословима безбедности и унапређен је нормативни и институционални основ за изградњу механизама родне равноправности у друштву и делотворну заштиту жена у пракси.

У наредним месецима активности Политичког савета биће усмерене на разматрање могућности за унапређења рада постојећих институционалних тела и механизама за спровођење НАП, као и ка подстицању међусекторске сарадње и размени искустава и добрих пракса у земљи и у региону.

Након доношења Националног акционог плана у децембру 2010. године, Република Србија, у погледу резултата постигнутих у спровођењу Резолуције 1325 СБ УН, у пракси заузима водеће место у региону, са јасном решеношћу да остане отворена за све облике међународне сарадње који треба да допринесу јачању поверења и мира у региону Западног Балкана.