Министарство одбране Републике Србије
 
22.10.2013.

Обележена стогодишњица рођења Изидора Папе на ВМА



Поводом обележавања стогодишњице рођења генерал-пуковника академика проф. др Изидора Папе, једног од најистакнутијих хирурга на нашим просторима, данас је на Војномедицинској академији откривена спомен-биста и представљена публикација „Изидор Папо - живот и дело“ аутора др Владимира Јокановића и сарадника.

Откривању бисте присуствовали су начелник Управе за војно здравство бригадни генерал проф. др Зоран Поповић, ректор Универзитета одбране у Београду генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, чланови проширеног колегијума начелника ВМА, као и аустријски хирурзи који тренутно похађају курс ратне хирургије на ВМА.

Откривајући спомен-бисту начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић рекао је да је генерал Папа један од великана српске војне медицине који је постигао све што се у професионалном и академском смислу може постићи. Он је додао и да његова биста треба да подсећа кадете и лекаре ВМА на професионалну и моралну обавезу да непрестано раде на себи. Посвећеност струци и науци и стална жеља за усавршавањем су нешто што је академика Папу одвајало од других, а због свега тога је остао упамћен у историји српске медицине као лекар на чијем примеру се и даље може учити о животу и професији лекара.

О публикацији „Изидор Папо - живот и дело“, поред др Јокановића говорили су и начелник ВМА, генерал-мајор у пензији проф. др Михајло Ђукнић, генерал-мајор у пензији прим. др Бранислав Поповић, пуковник у пензији прим. др Душан Милић, као и начелник Клинике за општу хирургију ВМА пуковник прим. др Миле Игњатовић.

Присутни су имали прилику да чују утиске савременика генерала Папе, људи који су уско сарађивали са хирургом чији је реноме био познат на свим континентима, упознају се са детаљима његовог професионалног и личног развоја и увере се у улогу коју је имао у своје време, а коју ће задржати и у годинама које следе.