Министарство одбране Републике Србије
 
22.10.2013.

Семинар о имплементацији заједничке безбедносне и одбрамбене политике



Четвородневни Семинар о имплементацији заједничке безбедносне и одбрамбене политике земаља Југоисточне Европе, који ће трајати до 24. октобра, почео је данас у Београду. Семинар се одвија у организацији Европског колеџа за одбрану и безбедност, аустријског Министарства одбране и спорта, Министарства иностраних и европских послова Хрватске и Министарства одбране Републике Србије и представља завршни чин активности коју већ четири године реализује Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране, иначе домаћин семинара.

На отварању скупа представницима Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Мађарске и Финске, који учествују на семинару, обратили су се помоћник министра одбране Републике Србије за политику одбране Мирослав Јовановић, генерал Рајнхард Тришчак из Министарства одбране и спорта Аустрије и саветник у Амбасади Републике Хрватске у Београду Марио Задро.

- Сарадња држава региона и њихово укључивање у међународне организације, као и учествовање у безбедносним иницијативама доприноси стабилизацији региона, Европе и света. Регионални приступ, кроз заједничке активности, као и укључивање држава региона у интегративне процесе, смањује претње друштвеним вредностима, доприноси развоју демократије и укупном јачању држава региона. Отуда можемо закључити да је интеграција Западног Балкана у мрежу глобалне безбедности у интересу свих појединачних држава региона и међународне зајднице, истакао је помоћник министра одбране Мирослав Јовановић, наглашавајући да се полазиште националне безбедности Републике Србије налази у европској спољнополитичкој оријентацији и унапређењу сарадње с најутицајнијим субјектима међународне заједнице и државама у региону.

- На тој основи утврђена безбедносна политика Србије чини је значајним чиниоцем регионалне безбедности и поузданим партнером у међународним односима. У том контексту, Војска Србије развија способности за активан допринос изградњи безбедносног окружења, партнерства и учешћа у мултинационалним операцијама с мандатом УН, као и за подршку цивилним властима у супротстављању претњама безбедности. Од фундаменталне важности за Србију је да изгради и обучи ефективне и брзо употребиве оружане снаге, брзе и лаке за маневрисање, способне да изврше задатке у пуном спектру операција, опремљене технолошки модерном опремом и подржане интегрисаном логистиком, интероперабилне са савезничким снагама и способне да сарађују с цивилним властима и невладиним организацијама, нагласио је Јовановић.

Током наредна два дана у оквиру семинара одвијаће се курсеви и практичне радионице у контексту заједничке безбедности и одбрамбене политике Европске уније и земаља Југоисточне Европе.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Семинар | FLV