Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2013.

Велики школски час у Шумарицама



Сценским приказом поеме "Нека човечанство погледа на сат", песника Слободана Павићевића данас је у спомен парку "Шумарице" одржана традиционална антиратна манифестација "Велики школски час", у присуству председника Србије Томислава Николића.

Манифестацијом "Велики школски час" крај споменика стрељаним ђацима и професорима гимназије, којој су присуствовали и представници владе, личности јавног живота, дипломатски кор и грађани, Крагујевац и Србија сваке године у свет шаљу поруку да се никада не понови злочин из Другог светског рата када су немачке фашистичке снаге у знак одмазде у том граду стрељале више хиљада недужних цивила.

"Велики школски час" почео је интонирањем химне "Боже правде", а потом су венце крај хумки стрељаних положили председник Николић, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, делегација прве крагујевачке гимназије, представници Војске Србије, амбасадори Немачке, Изреала, Босне и Херцеговине и Белорусије, као и представници амбасада Палестине, Русије и Словачке, СУБНОР-а и других организација.

Немачке окупационе снаге су 20. и 21. октобра 1941. године у Крагујевцу стрељале више хиљада цивила у знак одмазде и тај догађај се сматра једним од најтрагичнијих који се догодио на тлу Републике Србије у Другом светском рату.

Танјуг