Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2013.

Курс о ратној хирургији на ВМА



На Војномедицинској академији данас је почео четвородневни курс о ратној хирургији, први овакве врсте, намењен аустријским официрима лекарима.

Отварајући курс, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал, професор др Зоран Поповић изразио је задовољство због успешне сарадње са Аустријом у овој области и додао да су искуства које доносе аустријске колеге, које се баве војним здравством у међународним организацијама, од велике користи.

Начелник Војномедицинске академије бригадни генерал Маријан Новаковић истакао да је војна хирургија један од брендова те установе јер смо, стицајем околности, у томе имали искуства и тежимо да их искористимо у сврхе успешног лечења и научне праксе. Он је додао да ће за нас бити веома значајна искуства аустријских колега и њихова свакодневна пракса.

Вођа аустријске делегације, пуковник др Михаил Противински подсетио је да група лекара из Аустрије коју предводи има велико искуство из мировних мисија али да су „дубоко свесни“ искустава лекара ВМА из ове области.

– То, пре свега, због немилих догађаја из блиске прошлости, али и због искустава у мировним мисијама, посебно у Чаду, па је то за нас  прилика да на једном оваквом курсу сазнамо што више о искуствима српских колега, не би ли, на бази тих нових сазнања, унапредили своја знања и способности.

Пуковник, професор др Предраг Ромић, стручни носилац курса, изразио је задовољство што је седморо аустријских лекара, ортопеда, специјалиста ургентне медицине, њихов хируршки тим, у посети ВМА, на семинару током кога ће разменити искуства и присуствовати заједничкој вежби коју организује санитетска служба Војске Србије.

  - На вежби ће наши лекари показати како примењују оно што знају у ситуацији, овог пута, земљотреса. Ми смо одабрани као партнер на овом својеврсном пројекту јер смо служба са великом традицијом и исуством у ратној хирургији, стеченим, нажалост, током последњих деценија. То искуство је препознато у европској и светској медицини, па је то разлог заинтересованости многих делегација – каже Ромић и истиче да ми не располажемо техничким могућностима као развијене земље, хеликоптерским и другим системима, али имамо знање и искуство које се стиче у најтежим ситуацијама.