Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2013.

Министар одбране и начелник Генералштаба на броду "Козара"



Министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генарал Љубиша Диковић са сарадницима, током једне од завршних фаза верификационих испитивања "Козаре", које обавља Технички опитни центар, пловили су данас тим бродом посебне намене од Смедерева до Београда.

Пловило, командно место Речне флотиле, генерално је ремонтовано и модификовано па ће, после предаје за оперативну употребу, значајно унапредити ниво оперативних способности јединице.

Министар одбране и начелник Генералштаба обишли су све виталне системе Козаре, која после модернизације, како се могло чути током презентације команданта Речне флотиле, пуковника Андрије Андрића, има све предуслове за безбедно, поуздано и економично коришћење наредних 25 до 30 година.

Козара је данас први војни брод у региону са уграђеном дизел - електричном пропулзијом, која омогућава миран, готово бешуман и економичан рад, а општем утиску моћног пловила доприносе и савремени навигациони систем, који значајно повећава безбедност и омогућава половидбу по магли и ноћу уз ефикасно откривање циљева.

Четворогодишњи ремонт Козаре, чија два дизел - електрична агрегата, у економичном режиму коришћења, троше око 70 литара евродизела, коштао је 249,5 милиона динара, што је готово 5 пута мање од цене новог брода ових карактеристика.

Командант Речне флотиле пуковник Андрија Андрић рекао је да је за све припаднике Речне флотиле посебна част и задовољство што су на последњој вожњи, пре завршних верификационих испитивања, и уласка у оперативну употребу, на броду били министар одбране, начелник Генералштаба Војске Србије и командант Копнене војске са сарадницма.

- Током пловидбе изразили су задовољство условима које брод сада испуњава, а посебно су похвалили његове перформансе и тактичко - техничке могућности које га чине респектабилним пловилом.

Приликом уласка на брод, током преласка "сиза", министар Родић је прво поздравио заставу на крми, а онда је, након команде (мирно!) одсечно рекао: На брод!

Тиме је ова пловидба са сјајним поводом, по идеалном времену, практично и започела а завршила се успешно, четири сата касније, у другом речном одреду Речне флотиле, на београдском Ушћу.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Пловидба | FLV
Командант Речне флотиле пуковник Андрија Андрић | FLV