Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2013.

Министар одбране на семинару посвећеном обележавању Великог рата



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић учествовао је данас у раду Међународног семинара посвећеног обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата, у Паризу.

На скупу је истакнуто да је Република Србија активно приступила обележавању стогодишњице Првог светског рата. Покренуто је образовање Организационог одбора за обележавање јубилеја, а на државном нивоу Министарство одбране Републике Србије требало би да буде један од главних носилаца активности.

У Првом рату који је имао светске размере, са 65 милиона мобилисаних мушкараца, око 10 милиона мртвих и 21 милион рањених, Србија са око 4.500.000 становника на почетку рата мобилисала је око 400.000 људи. До завршетка Великог рата кроз неки облик војне обавезе прошла је већина српских грађана. Са отпочињањем ратних дејстава српско ратиште било је од споредног значаја, али је српска победа на Церу 1914. године била и прва савезничка победа у рату. Поред тога, српска војска је уз савезнике, у првом реду Французе, одиграла значајну улогу и у пробоју Македонског фронта, у септембру 1918. године.

Будући да се процена о укупном броју српских жртава у Великом рату крећу од око 800.000 до 1.250.000 погинулих и умрлих, цена учешћа у рату за Србију била изузетно висока, а бројке о жртвама, страдањима и материјалним разарањима треба да послуже за опомену будућим генерацијама.

Управо из тог разлога, након Првог светског рата где су обе стране претрпеле велике губитке, напредне снаге радиле су на помирењу народа и стварању новог светског поретка, у коме ће међународни односи бити регулисани правом и међусобним уважавањем.

Криза из тридесетих година, као и пораст тоталитаризма, отклонили су наде уложене у стварање Лиге народа. Тек након Другог светског рата, још суровијег од Првог, Уједињене нације су поставиле нове дуготрајне оквире међународних односа. Стога је неопходно да предстојећи јубилеј заједно обележе и земље савезници и земље бивши противници из Великог рата.