Министарство одбране Републике Србије
 
14.10.2013.

Састанак министра одбране са шефом канцеларије УН у Београду



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић састао се данас са шефом канцеларије Уједињених нација у Београду Питером Дуеом. Теме разговора биле су сарадња Министарства одбране са Мисијом УН у Београду, као и учешће Републике Србије у мировним операцијама УН.

Током састанка истакнуто је да сарадња Министарства одбране са Уједињеним нацијама и њеним специјализованим агенцијама и телима има велики значај за наставак процеса реформи, којем је Министарство одбране истински привржено, што је важно и за напредак Србије ка пуноправном чланству у Европској унији. У том смислу, досадашња сарадња оцењена је као веома успешна, нарочито у домену Програма развоја капацитета за управљање залихама конвенционалне муниције Републике Србије, чија укупна вредност је процењена на око 11 милиона долара.

На састанку је наглашена и успешна сарадња Министарства одбране са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена и Програмом Уједињених нација за развој. Сарадња се одвија у функцији обезбеђења подршке Министарства одбране на спровођењу Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН – Жене, мир и безбедност.

Део разговора био је посвећен и актуелном процесу имплементације Споразума између Београда и Приштине, те је још једном наглашено залагање Србије за стално статусно-неутрално присуство УНМИК на Косову и Метохији.

Наглашено је да је у току израда Годишњег плана за наредну годину, којим се предвиђа повећање учешћа у мировним операцијама УН у зависности од потреба на терену. Такође, Министарство одбране покренуло је иницијативу за ангажовање цивила, припадника других органа државне управе у мултинационалним операцијама.

Тренутно припадници Војске Србије учествују у шест мултинационалних операција Уједињених нација, као и две мултинационалне операције Европске уније.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV