Министарство одбране Републике Србије
 
11.10.2013.

Ваздухопловци у посети ђацима ивањичког краја



У оквиру обележавања „Дечије недеље“, припадници 204. ваздухопловне бригаде били су гости ученика и наставника Основне школе „Мајор Илић“ у Кушићима, општина Ивањица. Припадници 204. ваздухопловне бригаде слетели су хеликоптером „газела“ на сеоски стадион на брду „Црквина“ где су их дочекали ученици школа из Маскове, Опаљеника, Подјавора, Деретина и Кушића као и бројни мештани.

Ђацима ивањичког краја, мештанима и наставницима приказан је филм о 204. ваздухопловној бригади после чега су у разговору деца била заинтересована да добију одговоре на бројна питања. Највише их је интересовало како постати пилот, колико високо може да лети авион, колики је распон крила, какви све авиони могу бити, да ли девојке могу постати војници.

Историјском дану за ово мало место присуствовала је и потпоручник пилот Ана Тадић, једна од прве три девојке у модерној историји српског војног ваздухопловства. Потпоручница из састава 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле том приликом уручила је књиге најбољим ученицима 4. и 8. разреда.

Припадници 204. ваздухопловне бригаде наставили су тако традицију учешћа у пројектима из области цивилно – војне сарадње. До сада, они су учествовали у бројним хуманитарним акцијама, акцији Фондације „Осмех на дар“, обележавању помена хероју – пилоту пуковнику Миленку Павловићу, пружању помоћи становништву акцијом војни лекар и ветеринар на селу и другим промовишући на тај начин праве животне вредности и војнички позив.