Министарство одбране Републике Србије
 
08.10.2013.

Посета НАТО експертског тима Универзитету одбране



Делегација НАТО експертског тима за сарадњу у оквиру Програма за унапређење образовног процеса у области одбране посетила је данас Ректорат Универзитета одбране.

Састанку је присуствовала деветочлана делегација НАТО тима коју је предводио вођа пројекта Жан Дандурен ~(Jean d'Andurain)~, шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду бригадни генерал Орнело Барон, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, затим начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна, декан Медицинског факултета ВМА бригадни генерал Миодраг Чолић и представници Ректората Универзитета одбране.

Генерал Јевтић истакао је значај данашње посете НАТО тима и спремност Универзитета одбране да саслуша сугестије и препоруке о реформи војног образовања.

- Планирали смо да вам представимо наш универзитет, организацију, законитост, резултате рада и нашу визију шта желимо да радимо у будућности. Ми смо опредељени за регионалну и међународну сарадњу. Веома је битно да се боље упознамо, као и да са вама покушамо да успоставимо сарадњу у оквиру стандардизације програма, усаглашавања студијских програма и обуке наставног кадра, рекао је ректор Универзитета и додао да та институција има одличну сарадњу с другим универзитетима, како у Србији тако и у иностранству.

Представник НАТО тима похвалио је заинтересованост Универзитета одбране за унапређење регионалне и међународне сарадње, што је и део програма који НАТО тим представља.

- Желим да вас уверим да није случајност што смо овде данас у великом броју, и што међу нама има оних који су већ сарађивали с вама. Чињеница да Аустрија копреседава пројектом говори да овде постоје ваши суседи и пријатељи који желе да вам помогну. Спремни смо да саслушамо ваше жеље и предлоге, али смо и уверени да сте до сада много тога постигли у развоју Универзитета, рекао је Дандурен.

Током дводневне посете високообразовним војним установама у Србији, представницима НАТО тима биће представљени Војна академија и Генералштаб Војске Србије, као и презентације о Команди за обуку, Центру за усавршавање подофицира и развоју подофицирског кора.