Министарство одбране Републике Србије
 
07.10.2013.

Почела вежба „Гром 2013“



У посторијама Здружене оператвне команде Генералштаба Војске Србије, као и на више тачака широм земље данас је започела вежба „Гром 2013“, чији је основни циљ обучавање и увежбавање снага за хитно реаговање. Вежбом руководе официр за планирање вежбе заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор мр Горан Радовановић и командант вежбе пуковник Жељко Трамошљика.

Према речима руководиоца вежбе пуковника Саше Стефановића, циљеви петодневне вежбе дефинисани су и на различитим нивоима командовања.

– На стратегијском нивоу и на нивоу оперативних састава то је командовање снагама операције, а тактичке јединице увежбавају реаговање у складу са важећим нормативима и правилима на терену у односу на оно шта командовање од њих захтева – истакао је пуковник Стефановић додајући да на вежби учествују припадници Здружене оператвне команде, као и организационих јединица Генералштаба и Војске Србије.

Вежба се реализује од марта – наглашава пуковник Стефановић – и у њеном фокусу је командовање, односно пријем информације, брза процена ситуације, квалитетно доношење одлуке и дистрибуција информације.