Министарство одбране Републике Србије
 
25.09.2013.

Начелник Генералштаба Војске Србије у посети Босни и Херцеговини



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Сарајеву са начелником Заједничког штаба Oружаних снага Босне и Херцеговине генерал-мајором Антом Јелечом.

Генерали Диковић и Јелеч разменили су мишљења о досадашњој војној сарадњи Републике Србије и Босне и Херцеговине и правцима за њено унапређење у предстојећем периоду. У току састанка разговарало се, пре свега, о школовању припадника Оружаних снага БиХ у Србији, међусобној сарадњи у области обуке, војнотехничкој и сарадњи на успостављању система праћења стања и одржавања убојних средстава у Оружаним снагама БиХ.

Закључено је да Технички ремонтни завод Крагујевац може да понуди обуку људства и трансфер технологија за испитивање хемијске стабилности барута и ракетних горива, у складу с највишим светским стандардима и потребама ОС БиХ, као и да постоји обострани интерес за наставак сарадње на одржавању и делаборацији муниције у радионици „Тром“ у Добоју.

Оцењено је да Србија и БиХ имају добру сарадњу у области одбране, у којој има простора за даље унапређење, а окосница будуће сарадње биће школовање и обука војног кадра, војномедицинска и војноекономска сарадња.

Генерала Диковића примио је и министар одбране БиХ Зекеријах Осмић. Том приликом, генерал Диковић је изразио чврсту опредељеност Србије за унапређивање односа са суседима и активно учешће у регионалној сарадњи и упознао свог саговорника са капацитетима које Министарство одбране Републике Србије и Војска Србије могу да поделе са земљама из региона, попут Универзитета одбране, Центра за усавршавање кадрова АБХО, базе „Југ“, Техничког ремонтног завода Крагујевац и центара за обуку медицинског кадра.

У наставку посете, делегација Војске Србије обишла је Оперативни центар ОС БиХ и Центар за обуку за учешће у мултинационалним операцијама Бутмир, у коме је као предавач ангажован и један официр Војске Србије.