Министарство одбране Републике Србије
 
21.09.2013

Полагање заклетве војника, кадета Војне академије и слушалаца школе резервних официраУ ваљевској касарни "Војвода Живојин Мишић" нова генерација војника на добровољном служењу војног рока положила је свечану заклетву.

У присуству министра одбране Небојше Родића, команданта Команде за обуку генерал-мајора Ђокице Петровића, представника Генералштаба Војске Србије, министарстава одбране и унутрашњих послова, локалне заједнице, Српске православне цркве, родбине и пријатеља, војничку заклетву су положили и слушаоци класе резервних официра санитетске и ветеринарске службе ВМА „Септембар 2013“ и 138. класе кадета Војне академије.

Честитајући им на свечаном чину, министар одбране Небојша Родић је истакао да је то посебан дан у њиховом животу са кога ће успомене једном преносити својим потомцима, и да му је част да им се данас обрати јер су опредељени да часно служе отаџбини и наставе нашу богату историју и војничку традицију.

– Ово је трећа година да се, у околностима професионализације наше војске, на овај начин полаже свечана војничка заклетва. Сигуран сам да ћете данас изговорене заветне речи заувек памтити и носити у срцима јер сте кроз њих показали да служите узвишеном циљу, безбедности и угледу наше отаџбине.

Министар одбране је подсетио да заклетва, као спремност за жртву отаџбини, у српској војсци постоји још од 1334. године, а да Душанов законик, петнаест година касније, има одредбу која говори о овом чину.

– Много је сличности у тим заклетвама са свим оним што сте ви малопре рекли, обавезујући се отаџбини. Изговорили сте заклетву, или, да поновим – за клетву. Дакле, за клетву онима који не буду испоштовали оно што су рекли, позивајући се на своју част. А част је, по Сократу, дијамант на прстену врлине и нема веће врлине него бити частан, а онај ко је частан данас се заклео.

Министар Родић је подсетио да је Војска Србије поносна на поверење које ужива међу грађанима Србије, које се огледа у великом броју пријављених кандидата на конкурсима за војну службу и војне школе, који је све већи, из године у годину.

– На тај начин отворено је и хиљаде радних места за грађане Србије, младиће и девојке, који су у војничкој униформи препознали своје жеље и професионалне амбиције. За добровољно служење у септембарском року пријавило се скоро шест пута више кандидата него што је било предвиђено.

Упућујући још једном честитке војницима, кадетима и слушаоцима, министар одбране је подсетио да је Војска Србије данас незаобилазан фактор стабилниости у земљи и региону, али и важан чинилац научног и технолошког развоја.

– Наша војска је извела велики број вежби у земљи и иностранству, помагала становништву у ванредним ситуацијама, а учешћем припадника у мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније, значајно је допринела остваривању спољно – политичких интереса наше земље. Ми морамо учинити све да на најделотворнији начин очувамо постојеће, и изградимо нове војне способности, опремимо Војску Србије савременим борбеним системима и наставимо да изграђујемо свеукупни борбени потенцијал наше земље.

Честитајући дату заклетву најмлађим војницима на добровољном служењу војног рока, кадетима Војне академије и слушаоцима Школе резервних официра у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић рекао је да изговарајући речи заклетве они уписују њихово значење у своја срца, потврђују да су стасали у озбиљне, одговорне и часне грађане Србије, на које родитељи, пријатељи и отаџбина могу бити поносни.

– Положити војничку заклетву значи заветовати се својој земљи да ће у критичним ситуацијама наше родољубље навладати све наше личне слабости, и да ће част и добробит Србије бити наша светиња. Војнички дани прођу, после неколико месеци или након професионалне каријере, али војничка заклетва обавезује за цео људски век – навео је генерал Диковић.

Такође је истакао да ће старешине најмлађих војника, команданти, командири и инструктори обуке уложити труд да их оспособе у војничким вештинама и од њих начине војнике какве Србија заслужује. Поручио им је да буду истрајни и дисциплиновани, одважни и искрени, да своје недоумице и проблеме поделе са старешинама, јер ће од њих добити савет и помоћ.

Кадетима Војне академије генерал Љубиша Диковић обратио се речима – Трудите се да у току боравка у јединицама Војске Србије научите што више о војничком животу, да савладате војничке вештине и стекнете војничке навике. Знајте да су људи највеће богатство и најдрагоценији ресурс сваке земље и сваке војске. Квалитетни људи чине квалитетну институцију. Имајте на уму да су знање и образовање у савременом свету често најјаче оружје, а увек предуслов за победу.

Начелник Генералштаба потврдио је да Војска Србије остаје посвећена јачању својих оперативних способности и усмерена ка извршавању основних задатака, од којих је најсветији одбрана земље.

– Учинићемо све да ниво способности наше војске увек буде такав да она представља достојну и респективну оружану снагу Србије. Њено опремање најсавременијим наоружањем и војном опремом, уз ослањање на производне капацитете домаће одбрамбене индустрије, суштински је задатак за наредни период – нагласио је генерал Диковић.

Он је истакао да настављамо војну сарадњу са свим земљама које то желе и које препознају интерес да прихвате нашу испружену руку. На тај начин доприносимо бољем положају Србије на међународном плану и утичемо на развој добросуседских и пријатељских односа с многобројним земљама на све четири стране света.

– Увек ћемо бити уз народ, јер је Војска Србије баштини традицију народне војске. Грађани Србије су наш извор, а њихова безбедност разлог нашег постојања – закључио је начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, на свечаности у лесковачкој касарни.

Свечаности у Лесковцу присуствовали су и начелник Штаба Команде за обуку бригадни генерал Јелисије Радивојевић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Славољуб Јанићијевић и начелник Управе војне полиције Генералштаба бригадни генерал Дејан Јанковић, те градоначелник Лесковца Горан Цветановић, начелник Јабланичког округа Владан Маринковић, представници локалних самоуправа које припадају том округу, као и представници Полицијске управе Лесковац и Сектора за ванредне ситуације.

Септембарској генерација војника на добровољном служењу војног рока, у Првом центру за обуку,  у касарни „Аеродром“ у Сомбору,  полагање заклетве честитао је генерал-мајор Горан Радовановић, заменик команданта Здружене оперативне команде.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Горан Зековић, помоћник команданта за операције Команде за обуку пуковник Драгослав Сладаковић, командант  Првог центра потпуковник Лазар Остојић, градоначелник Сомбора Немања Делић, помоћник председника општине Апатин Милан Шкрбић и заменик председника Скупштине општине Оџаци Миливоје Павловић.

Генерал Радовановић поручио је војницима да војна заклетва обавезује за цео живот и да њеним изговарањем стасавају у озбиљне грађане Србије, чија ће светиња бити част Србије. Истакао је да се професионализацијом Војске створио модеран одбрамбени систем, у складу с савременим изазовима, и да је ова свечаност прилика да се уверимо да младост Србије није заборавила своју традицију.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.Полагање заклетве у Ваљеву | FLV
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић | FLV
Изјаве војника и кадета у Лесковцу | FLV
Полагање заклетве у Лесковцу | FLV
Министар одбране Небојша Родић | FLV
Изјаве грађана у Ваљеву | FLV