Министарство одбране Републике Србије
 
19.09.2013.

Делегација Министарства одбране учествовала у раду комитета ~SEDM ~



Делегација Министарства одбране коју је предводио начелник Одељења за мултилатералу Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац учествовала је на 30. састанку Комитета за политичко-војно управљање и 29. састанку Координационог комитета Процеса сарадње министара одбране у ЈИЕ ~(SEDM)~, који су одржани од 17. до 19. септембра 2013. године у Букурешту.

Комитет за политичко војно управљање ~(Politico Military Steering Committee – PMSC)~ представља управљачко тело за Мултинационалне мировне снаге ЈИЕ~ (Multinational Peace Force Southeastern Europe – MPFSEE)~ и њихову оперативну компоненту у виду бригаде за очување мира у ЈИЕ ~(Southeastern Europe Peacekeeping Brigade – SEEBRIG)~. На састанку је разговарано о активностима ~SEEBRIG~, буџету и персоналним питањима везаним за функционисање ове бригаде, као и могућностима за њено ангажовање у мултинационалним операцијама.

Координациони комитет ~SEDM~ је задужен да надгледа и даје политичке смернице за све пројекте који се иницирају у оквиру ове иницијативе. Том приликом, учесници састанка су дискутовали о пројектима као што су серија војних вежби ~SEESIM~, Интерконекција војних болница – ~IMIHO~, Улога жена лидера у области одбране и безбедности и Иницијатива за изградњу интегритета.

Током састанка, посебна пажња је посвећена предстојећем свеобухватном министарском састанку, који се одржава од 1. до 3. октобра 2013. године на Брду код Крања у  Словенији.