Министарство одбране Републике Србије
 
13.09.2013.

Заједничка литургија свештеника Војске Србије и Националне гарде Охаја



У оквиру посете делегације Националне гарде Охаја, у капели светог Луке Симферопољског  и Кримског на ВМА је служена заједничка света литургија. Литургију су служили Слађан Влајић, главни војни свештеник у Војсци Србије и војни свештеник из Националне гарде Охаја Џејмс Сајзмор. Заједно са њима служили су војни свештеник из Команде за обуку  Селимир Вагић и војни свештеник из Друге бригаде из Краљева Стеван Стевановић.

Литургији је присутвовао и пуковник Ендрју Акино, главни капелан Националне гарде Охајо.

– Данашњом заједничком литургијом, која је служена на дан помена на јасеновачке жртаве у Другом светском рату, ми се сећамо и нашег савезништва и онога времена кад смо се на једној страни борили против истог зла – рекао је после литургије Слађан Влајић, главни војни свештеник у Војсци Србије.

Отац Џејмс Сајзмор истакао је како му је била велика част и привилегија што је вршио службу са својом браћом. Уживао је свим срцем, како је рекао.

Развој верске службе један је од сегмената у оквиру сарадње Националне гарде Охаја и Војске Србије. Та сарадња почела је 2010, посетом наше делегације Националној гарди Охаја и Вашингтону. Сада су први пут дошли и њихови војни свештеници.

– Претходних дана имали смо занимљиве разговоре и били смо у прилици да  сви наши  војни свештеници, односно верски службеници и њихови помоћници чују изузетна предавања двојице америчких војних свештеника о активностима и искуствима у раду  посебно у оном делу послова које обављају као штабни официри. Верска служба у Америци постоји непрекидно од 1775. године тако да су драгоцена искуства која они имају у војничком смислу – рекао је пуковник Стевица Карапанџин из Управе за људске ресурсе Генералштаба ВС.