Министарство одбране Републике Србије
 
12.09.2013.

Делегација МО на састанку политичких директора Америчко-јадранске повеље



Делегација Министарства одбране, коју је предводио помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић, учествовала је на састанку политичких директора Америчко-јадранске повеље (А5) у Подгорици. Током састанка разговарало се о рационализацији и приоритетима здружених пројеката у региону, а представници чланица А5 разговарали су и о могућностима за заједничко учешће у Авганистану након завршетка Мисије ~ISAF~.

Учесници су информисали о статусу националних капацитета декларисаних у регионалне сврхе и констатовали важност рационализације пројеката регионалне сарадње у време економске кризе. То ће бити тема разговора у наредном периоду, првенствено на предстојећем Свеобухватном регионалном састанку на Брду код Крања (Република Словенија) почетком октобра 2013. године.

Помоћник министра Јовановић истакао је подршку свим заједничким регионалним пројектима који доприносе регионалној стабилности и безбедности. Он је подсетио учеснике на капацитете које је Република Србија спремна да понуди за коришћење на регионалном нивоу, попут Центра за мировне операције, базе Југ, Универзитета одбране, Војномедицинске академије, ТРЗ Крагујевац и Центра АБХО у Крушевцу, који је недавно добио статус Партнерског центра за обуку и образовање. Јовановић је указао на значај рационалног коришћења ресурса са којима земље региона располажу, посебно имајући у виду тешку економску ситуацију.

Током састанка разговарано је о будућности Форума за сарадњу држава Западног Балкана (~SEEC~), као и актуелних пројеката у оквиру ове иницијативе. Констатовано је да дискусија о будућности ~SEEC~ може послужити као увод у почетак процеса редефинисања улоге свих регионалних иницијатива на простору Југоисточне Европе.

Америчко-јадранска повеља је регионална безбедносна групација, међудржавно стратешко партнерство формирано на иницијативу САД, с циљем јачања регионалне безбедности и стабилности и бржег укључивања држава у европске и евроатлантске интеграције. Повеља о партнерству између САД, Албаније, Хрватске и Македоније потписана је 2. маја 2003. године, а Босна и Херцеговина и Црна Гора су се придружиле децембра 2008. године. Република Србија од 3. децембра 2006. године има статус посматрача у Америчко-јадранској повељи.