Министарство одбране Републике Србије
 
12.09.2013.

Начелник Генералштаба разговарао са командантом Националне гарде Охаја



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у Београду са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Дебром Ашенхерст.

Генерал Диковић и гошћа из САД разменили су мишљења о досадашњој сарадњи Војске Србије и Националне гарде Охаја и правцима и областима од значаја за будућу сарадњу. На састанку је било речи и о плану развоја базе „Југ“ и о заједничком учешћу на вежби~ „Active Guardian 13“~ у Мађарској.

У току боравка у Републици Србији, генерал Ашенхерст обићи ће заједничке активности припадника Војске Србијe и Националне гарде Охаја у Генералштабу Војске Србије и Копненој војсци и присуствовати промоцији најмлађих официра Војске Србије. Она ће посетити и базу „Југ“, где ће присуствовати примопредаји интегралног система за симулацију погодака „MILES“, који Војска Србије добија захваљујући средствима америчког програма Глобална иницијатива за мировне операције.

Генерал-мајора Дебру Ашенхерст примио је данас и министар одбране Небојша Родић.

Званична посета команданта Националне гарде Охаја део је групе активности~ „CAPSTONE“,~ која се, у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја, спроводи сваке године од 2007. Ове године, експертска група из Охаја борави у бази „Југ“, а припадници Националне гарде Охаја посетили су и Центар за обуку путем симулација Војске Србије. Такође, воде се експертски разговори о сајбер одбрани и безбедности и развија сарадња у области помоћи цивилним властима у ванредним ситуацијама. Успоставља се и сарадња у области верске службе, а у посети Војсци Србије је и главни свештеник Националне гарде Охаја.

Сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја је изузетно квалитетна и динамична. Одлични међусобни односи и поверење успостављени су заједничким ангажовањем на обуци и вежбама, путем пројекта „Хуманитарна асистенција“ и разменом искустава у многим областима.

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV