Министарство одбране Републике Србије
 
12.09.2013.

Министар одбране примио америчку делегацију



Министар одбране Владе Републике Србије Небојша Родић разговарао је данас са командантом Националне гарде Охајо генерал-мајором Дебором Ешенхурст и амбасадором САД у Београду Мајклом Кирбијем.

Уз констатацију да је војна сарадња изузетно значајан део укупних билатералних односа Србије и САД, обе стране изразиле су опредељење за даље унапређење заједничких активности које увећавају оперативне и функционалне способности Војске Србије.

Исказана је захвалност америчкој страни за помоћ у оквиру програма за финансијску помоћ страним оружаним снагама и иницијативе за мировне операције (~FMF - Foreign Military Financing, GPOI - Global Peacekeeping Operations Initiative~). Поновљена је изузетна важност Мастер плана за развој Центра за обуку јединица за мултинационалне операције на бази „Југ“ током чије израде су представници НГ Охајо пружили експертску помоћ.

„Уз подршку америчких партнера желимо да направимо јединствен и модеран Центар за обуку јединица за мултинационалне операције, који ће омогућити врхунску обуку припадника Војске Србије и њихових колега из других земаља“, рекао је министар Родић.

На састанку је истакнуто да је Министарство одбране заинтересовано за заједничко ангажовање медицинских тимова Војске Србије и оружаних снага САД. Изражено је обострано задовољство почетком сарадње у области обуке војних свештеника, као и досадашњом сарадњом када је реч о школовању и усавршавању наших припадника у САД.

Командант Националне гарде Охајо генерал-мајор Ешенхурст истакла је да је партнерство са Србијом од изузетне важности и изразила задовољство реализацијом свих досадашњих активности. Она је истакла спремност да се у наредном периоду наставе и унапређују сви досадашњи видови сарадње и пружа даља подршка, нарочито када је реч о развоју базе „Југ“ и обуци декларисаних јединица Војске Србије.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV